adjust your vision
in case you find pity in pain
enter like it’s supposed to
say yes at every door
we harvest the blue

Antoine Berghs omschrijft zijn werk bij voorkeur als een ononderbroken pelgrimstocht: ‘een louteringstocht om vat te krijgen op de dingen en de wereld’. Sinds 2014 vervaardigt Berghs in zijn atelier houten beelden en manshoge potloodtekeningen en geeft hij vorm aan teksten en rituelen waarin zijn zelfbeeld en pogingen tot zelftransformatie centraal staan. In The Studio #5 openbaart hij de recente ontwikkelingen binnen dit spirituele universum.

The Studio #5: Antoine Berghs

De tentoonstelling The Studio #5: Antoine Berghs is nu te zien in het Bonnefanten. Op vrijdag 22 oktober opende Berghs het tweede deel van zijn tentoonstelling tijdens Museumnacht Maastricht met een openingsritueel. Met behulp van onder meer ruis en flitslicht voerde Berghs het aanwezige publiek en zichzelf een ‘parallelle wereld’ in. Onderstaande video laat een verkorte versie zien van Berghs' rituele performance.

Antoine Berghs omschrijft zijn werk bij voorkeur als een ononderbroken pelgrimstocht: ‘een louteringstocht om vat te krijgen op de dingen en de wereld’. Voor Berghs is kunst maken een reis, diep naar binnen, die gaat over verandering en het verleggen van grenzen.

‘Echte verandering komt niet van buiten, die vindt binnenin plaats’
- Antoine Berghs

Sinds 2014 vervaardigt Berghs in zijn atelier houten beelden en manshoge potloodtekeningen en geeft hij vorm aan teksten en rituelen waarin zijn zelfbeeld en pogingen tot zelftransformatie centraal staan. In The Studio #5 openbaart hij de recente ontwikkelingen binnen dit spirituele universum.

Antoine Berghs

Antoine Berghs studeerde aan de Maastrichtse kunstacademie tussen 1990-1995 en aansluitend aan de Rijksakademie in Amsterdam. Hij was artist-in-residence bij MoMA PS1 in New York. In 2004 won Berghs de Charlotte van Pallandt Prijs en in 2006 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Zijn werk is veelvuldig tentoongesteld in groeps- en solotentoonstelling in binnen en buitenland, waaronder in Museum Arnhem, Bonnefanten Maastricht, De Domijnen Sittard, Schunck Heerlen, Kunstmuseum Den Haag en Tate Modern in London. Zijn werk is opgenomen in vele museale, bedrijfs- en privécollecties.

Wil je meer te weten komen over The Studio #5 met Antoine Berghs? Lees dan het vouwblad en inlegvel behorende bij de tentoonstelling:

VOUWBLAD

INLEGVEL

Afbeelding: Antoine Berghs, )|( (detail), 2021. Foto: Antoine Berghs
Tekst: Paula van den Bosch