Op 21, 22 en 23 juni is het Bonnefanten weer met zijn bekende Bonnefanten Pop-up museum aanwezig op festival Pinkpop.

In een spectaculair nieuw paviljoen op Pinkpop toont Bonnefanten de kwaliteiten van Stanley Donwood en rockartiest Thom Yorke (bekend van de bands Radiohead en The Smile) als beeldend kunstenaar.

Maps of the New World op Pinkpop

Stanley Donwood (1968) en Thom Yorke (1968) ontmoetten elkaar op de kunstacademie. Sinds 1994 maakten ze samen honderden kunstwerken, online projecten en albumhoezen voor Yorkes bands en zijn soloprojecten. In het Bonnefanten Pop-up museum zijn vier recente aankopen van het kunstenaarsduo te zien. Drie kunstwerken vallen op door hun dromerige stijl en bonte kleuren en zijn gemaakt in diverse formaten en materialen. Ze schitteren ook op de platenhoezen van de albums van The Smile: ‘A Light for Attracting Attention’ (2022) en ‘Wall of Eyes’ (2024). Deze platenhoezen zijn samen met de originele kunstwerken te zien en de muziek ervan is te beluisteren in het Pop-up museum. Begin dit jaar maakte Stanley Donwood ook de linosnede getiteld A Map of the New World. De lino en het maakproces worden ook getoond in het Pop-up museum.

Inspriratiebronnen Maps of the New World

Donwood en Yorke vonden inspiratie bij 15de-eeuwse zeekaarten van Arabische piraten en topografische onderzoeken van het Amerikaanse leger uit de jaren 60. Uit de symbolen en tekens die erop staan, ontwikkelde het kunstenaarsduo een eigen beeldtaal. Gaandeweg weken ze steeds meer af van de strakke logica van de kaarten om hun eigen fantasiewereld te scheppen.

Activiteiten in Bonnefanten Pop-upmuseum

YOUNG OFFICE, de jongerenafdeling van Bonnefanten, heeft alle dagen een eigenYO-programma voor jong en oud. Teken in het Pop-up museum een orakelkaart in de stijl van Stanley Donwood, ontwerp je eigen albumcover, of beplak jezelf met een YOUNG OFFICE- tattoo. Schuif aan bij de leestafel met boeken over onder meer iconische albumcovers, het werk van Stanley Donwood en de biografie van Thom Yorke. Tijdens Pinkpop krijgt elke 50ste bezoeker van het Bonnefanten Pop-up museum een gratis en uniek Bonnefanten T-shirt met een ontwerp van Stanley Donwood. Op vertoon van het Pinkpop polsbandje kan de festivalbezoeker nog tot en met zondag 1 september 2024 gratis het Bonnefanten in Maastricht bezoeken.

Pop-up museum: Stanley Donwood en Thom Yorke op Pinkpop

Hier vind je ons

Het Bonnefanten Pop-upmuseum bij stage 4 is niet te missen door de metershoge Russian Box van architect Aldo Rossi. De kenmerkende kleuren en lijnen van de eyecatcher zijn ook te herkennen in de gevel van het Pop-up museum. De tentoonstelling Maps of the New World op Pinkpop is dagelijks geopend en is gratis toegankelijk voor festivalbezoekers.

Na festival Pinkpop

Na Pinkpop verhuist de tentoonstelling Stanley Donwood en Thom Yorke: Maps of the New World terug naar het Bonnefanten waar de kunstwerken nog tot en met 8 december 2024 te zien zijn.

Header: Stanley Donwood en Thom Yorke, A Woven Wall of Eyes (detail), 2023, textiel, wandtapijt, 2 x 2 meter. Collectie Bonnefanten. Foto: Benjamin Deakin.

Bonnefanten Pop-up museum 2023. Foto: Harry Heuts.

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden