In een tijd waarin we overspoeld worden door visuele indrukken heeft Grayson Perry een geheel eigen beeldtaal ontwikkeld en laat hij zien dat kunst van iedereen is en geen elitaire aangelegenheid hoeft te zijn.

Potrait of Grayson Perry, by Chris McAndrew

Grayson Perry (1960) is een van de bekendste hedendaagse Britse kunstenaars. Zijn werk kent een grote diversiteit aan technieken en materialen en bestaat onder meer uit grote houtsnedes, wandtapijten, keramiek, gietijzeren sculpturen, prenten, jurken en zelfs een compleet huis. Perry noemt zichzelf “een pottenbakkende travestiet” en is kritisch over een klimaat waarbinnen men zich verschuilt in het eigen gelijk.

Grayson Perry, Foto: Chris McAndrew

Grayson Perry, The Walthamstow Tapestry, 2009. Photo Peter Cox

Grayson Perry, Bonnefanten 2021

Ter gelegenheid van de uitreiking van de prestigieuze Erasmusprijs 2021 aan de Britse kunstenaar Grayson Perry, brengt het Bonnefanten met de presentatie We Shall Catch it on the Beaches een ode aan deze bijzondere kunstenaar. Perry’s topstukken uit de Bonnefantencollectie worden getoond samen met nieuw werk dat ontstond tijdens de pandemie. Deze recente en actuele kunstwerken waren onderdeel van het populaire Britse tv-programma Grayson’s Art Club.

Het programma werd uitgezonden tijdens de lockdowns in Groot-Brittanië en bood een hoopvolle en verlichtende afwisseling op de constante stroom van beangstigende nieuwsberichten. In Grayson’s Art Club nodigden Grayson en Philippa de kijkers uit om zelf kunst te maken en in te zenden naar het programma. De werken die werden ingezonden, en de vaak ontroerende verhalen erachter, verbinden het publiek met de kunstenaar en met elkaar.

Grayson Perry, Alan Healing the Wound, 2021

Grayson Perry, We Shall Catch it on the Beaches, 2020

Grayson en zijn vrouw Philippa maakten zelf ook iedere aflevering een werk rondom een thema, zoals thuis, familie of reizen. Overpeinzingen over het kleine, huiselijke leven worden afgewisseld door bespiegelingen over de Brexit en de pandemie. Éen van de nieuwe werken die Grayson Perry zelf maakte, is We Shall Catch it on the Beaches. Een kleurrijke vaas bedekt met visuele bespiegelingen van het Britse volk tijdens de coronapandemie.

Grayson Perry, We Shall Catch it on the Beaches, 2020 Ceramic, 60 x 36 cm, © Grayson Perry Courtesy the artist and Victoria Miro

Grayson Perry, We Shall Catch it on the Beaches (detail), 2020 Ceramic, 60 x 36 cm, © Grayson Perry Courtesy the artist and Victoria Miro

We zien bekende Britse figuren afgebeeld, zoals koningin Elizabeth en Chris Witty. Het is ook een scherpe opname van de sociale hypocrisie, zoals de frase “Fair pay for key workers apart from our cleaner, oh and the nanny” beaamt. De titel verwijst naar een speech tijdens de Tweede Wereldoorlog, We Shall Fight on the Beaches, door Winston Churchill in 1940, en de vorm van de vaas verwijst naar een flagon, een robuuste middeleeuwse kruik die toentertijd veelvuldig in Groot-Brittannië werd gebruikt.

Grayson Perry, We Shall Catch it on the Beaches (detail), 2020 Ceramic, 60 x 36 cm, © Grayson Perry Courtesy the artist and Victoria Miro

Het Bonnefanten heeft een duurzame en warme relatie met Grayson Perry. Velen herinneren zich nog de succesvolle tentoonstelling Hold Your Beliefs Lightly die het museum in 2016 organiseerde. Nu zetten we met We Shall Catch it on the Beaches Grayson Perry opnieuw in de spotlight. Perry’s topstukken uit de Bonnefantencollectie worden getoond samen met nieuw werk dat ontstond tijdens de pandemie.

Tickets

Grayson Perry, A Dream of England, 2021. Cast iron approximate: 103 x 31 x 30 cm © Grayson Perry Courtesy the artist and Victoria Miro

Ontdek de collectie

Grayson Perry: We Shall Catch it on the Beaches

In een tijd waarin we overspoeld worden door visuele indrukken heeft Grayson Perry een geheel eigen beeldtaal ontwikkeld en laat hij zien dat kunst van iedereen is en geen elitaire ...

Erasmusprijs

De Stichting Praemium Erasmianum heeft de Erasmusprijs 2021 toegekend aan de Britse beeldend kunstenaar Grayson Perry. Het thema van de Erasmusprijs is dit jaar ´De kracht van het beeld in het digitale tijdperk’. In een tijd waarin we overspoeld worden door visuele indrukken heeft Perry een geheel eigen beeldtaal ontwikkeld en laat hij zien dat kunst van iedereen is en geen elitaire aangelegenheid hoeft te zijn. Perry ontvangt de prijs voor de manier waarop hij vraagstukken met betrekking tot schoonheid en traditionele ambachtelijkheid scherp confronteert met actuele sociale en maatschappelijke thema’s.

Klik hier voor meer informatie over de Erasmusprijs.

Ontdek de collectie

GRAYSON PERRY

Hoofdbeeld:
1 - Grayson Perry, We Shall Catch it on the Beaches (Detail), 2020
Ceramic, 60 x 36 cm, © Grayson Perry
Courtesy the artist and Victoria Miro
2 - Grayson Perry, foto Chris McAndrew

SPE_logo_wit.png