Stanley Donwood en Thom Yorke: Maps of the New World

Stanley Donwood en Thom Yorke creëren een nieuwe wereld.

Beeldende kunst en popmuziek ontmoeten elkaar in de presentatie Maps of the New World van Stanley Donwood en Thom Yorke. Bonnefanten toont een aantal recente aankopen, die vertellen hoe de twee lang en goed bevriende Britse kunstenaars elkaar blijven inspireren.

Kunstenaarsduo Donwood en Yorke
Beeldend kunstenaar Stanley Donwood (1968, Essex) en muzikant Thom Yorke (1968, Northampstonshire) ontmoetten elkaar als jonge kunststudenten. Sinds 1994 werken ze samen aan talloze kunstwerken, online projecten en iconische albumcovers voor Yorkes band Radiohead, zijn soloprojecten en zijn nieuwe band The Smile. Onder meer twee kunstwerken die aan de basis lagen van albumcovers van The Smile zijn op zaal te zien. Fans zullen in A Woven Wall of Eyes (2022), een wandtapijt van 2 x 2 meter, de cover van het meest recente album van The Smile herkennen. De begeleidende muziek van de albums van The Smile, ‘A Light for Attracting Attention’ en ‘Wall of Eyes’ maken van een bezoek een totaalbeleving.

Cartografische en fantasierijke weergave
In hun kunstwerken gebruiken Donwood en Yorke elementen van historische landkaarten, zoals windrozen, kronkelende rivieren, bergketens, meren en kraters, maar laten ze deze logica ook los. Hun eerste experimenten leidden naar een fantasiewereld; nu verbeelden ze de wonderlijke dingen die daar allemaal te zien zijn.

Al eerder in Bonnefanten
Stanley Donwood en Thom Yorke zijn geen onbekenden voor het Bonnefanten. In 2017 voorzag Donwood de binnentoren van het museum in vier weken tijd van de duizelingwekkende zwart-witte muurschildering Optical Glade. Thom Yorke voegde er, voor de optimale beleving van de mysterieuze en haast sacrale ruimte, een eindeloze geluidscompositie aan toe.

Maps of the New World is te zien van 13.04.2024 t/m 08.12.2024.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kris Németh via Pressoffice@bonnefanten.nl of +31 (0)6 27 36 48 02

Presskit

Header: Stanley Donwood en Thom Yorke, When The End Has Come, 2023. Collectie Bonnefanten. Foto: Benjamin Deakin.

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden