Donwood voorzag de ronde toren aan de binnenzijde in vier weken tijd van de duizelingwekkende zwart-witte muurschildering Optical Glade. In samenwerking met Radioheads frontman Thom Yorke heeft Donwood er voor de 'optimale beleving van de mysterieuze en haast sacrale ruimte' tevens een geluidscompositie aan toegevoegd. Deze unieke installatie is vanaf heden gedurende minimaal twee jaar permanent in het museum te zien.

Stanley Donwood

Stanley Donwood is het pseudoniem van Dan Rickwood (1968, Essex, Engeland) en hij is vooral bekend vanwege zijn samenwerking met de rockband Radiohead en diens frontman Thom Yorke. Donwood studeerde aan de Universiteit van Exeter waar hij Thom Yorke ontmoette en waar ze goede vrienden werden. Voor zowel Radiohead als Yorkes soloprojecten ontwerpt hij sinds midden jaren '90 de albumhoezen en posters, en hij is daarmee letterlijk beeldbepalend voor de visuele identiteit van de wereldvermaarde musici. Donwood maakt daarnaast veelvuldig vrolijk ogende illustraties met sociaal-politieke boodschappen en autonoom werk dat herinnert aan open ruimtes en desolate landschappen. Naast zijn kunst schrijft en publiceert Donwood boeken van korte verhalen, waaronder Humor (2014), en blogt hij via zijn eigen site slowlydownward.com over alles wat hem bezighoudt.

Optical Glade

Optical Glade is afgeleid van een linoleumsnede met de titel Optical Tree die Donwood een paar jaar geleden maakte; een geometrische reductie van de belangrijkste kenmerken van een boom. Voor de ronde binnentoren koos Donwood de vorm van een gestileerde ring van omgekeerde bomen. Hun gegroefde stammen lopen omlaag vanaf de achthoekige lichtbron in de top van de Cupola en hun takken en twijgen slingeren zich rond de wanden waardoor ze de illusie wekken van een door de maan beschenen schaduwkooi, een toevluchtsoord – of een valkuil. Het werk is geïnspireerd door de open plekken in de Noord-Europese bossen en het oude en mysterieuze 'Seahenge' in het oosten van Engeland dat tijdens een zware winterstorm bloot kwam te liggen.

De muurschildering in de Cupola wordt begeleid door Thom Yorkes geluidscompositie Subterranea v3 en is op oneindig verschillende manieren te beluisteren. In de kern ervan zijn geluiden verborgen die aan het eind van de zomer, bij zonsopkomst – en ondergang, in een loofbos zijn opgenomen.