12e - 16e eeuw

De Collectie Neutelings omvat het legaat van verzamelaar Willem Neutelings (1916-1986), die zich vanaf de jaren 60 toelegde op het verzamelen van middeleeuwse religieuze kunstvoorwerpen. Zijn beslissingen werden genomen op basis van esthetische, kwalitatieve gronden en waren vaak religieus gemotiveerd. Henk van Os, oud-directeur van het Rijksmuseum omschreef de collectie als "van uitzonderlijke kwaliteit en diversiteit, en met kennelijke liefde en zorg bijeengebracht".

De Collectie Neutelings bestrijkt de West Europese (klein) sculptuur van de middeleeuwen. De collectie laat zich onderverdelen in een aantal deelgebieden: Frans email uit de regio Limousin, Parijse en Noord Franse meerluikjes, panelen uit albasten retabels uit de omgeving Nottingham, marmer- en steensculptuur uit Frankrijk, Duitsland en de Nederlanden en houten retabels en –fragmenten uit Vlaanderen en Brabant.

Willem Neutelings was zich sterk bewust van de uniciteit van zijn verzameling en droomde zelfs van een eigen museum. Dat zagen ook zijn vrouw en kinderen die zijn wens een eigen museum te stichten zo veel mogelijk wilden respecteren. Nu, drie decennia na het overlijden van Willem Neutelings, is deze wens in vervulling gegaan in de vorm van een eigen schatkamer Neutelings in het Bonnefantenmuseum. Daarmee wordt recht gedaan aan de museale kwaliteit van de kunstwerken en tegelijk de huiselijke intimiteit behouden die zo kenmerkend was voor de omgang met de collectie door de verzamelaar.

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden