• Voice Over
  • 2020-10-20T00:00:00+02:00
  • 2021-03-21T23:59:59+01:00
  • De tentoonstelling Voice Over toont een scala aan werken die de politieke macht en de mogelijkheden van de menselijke stem verkennen. Door gastcurator Maayan Sheleff.

Kunstenaars: Basel Abbas en Ruanne Abou-Rhame, Lawrence Abu Hamdan, Yusra Abo Kaf, Effi en Amir, Shilpa Gupta, Katarina Zdjelar, Domenico Mangano en Marieke van Rooy, Amir Yatziv

In de nieuwe groepstentoonstelling Voice Over, gecureerd door Maayan Sheleff (1976, Tel Aviv, Israël), wordt gehoor gegeven aan verbannen stemmen, die weerklinken in kunstwerken van over de hele wereld. De tentoonstelling omvat een breed scala aan werken die de politieke macht en de mogelijkheden van de menselijke stem verkennen: van poëtische sculpturen en video-essays, tot participatieve documentaires met ontheemde gemeenschappen.

De laatste jaren komen wereldwijd extreme uitingen van nationalisme, vreemdelingenhaat en isolationisme op, waardoor een groeiend aantal individuen en gemeenschappen niet wordt gehoord. Sommige stemmen beweren voor andere te spreken en laten daarmee geen ruimte voor meerstemmigheid. Voice Over gaat over een minder zichtbare vorm van ballingschap: niet opgelegd om mensen fysiek te kunnen controleren, maar om ze te verstommen.

De kunstenaars kijken naar hun eigen rol als politieke actoren. Ze onderzoeken het gebied tussen spreken en tot zwijgen brengen; wie geeft wie een stem? Hoe kunnen we echt luisteren, en is dat genoeg?

Gastcurator: Maayan Sheleff

Voor thuis

Thuis alvast inlezen en bekijken? Download hieronder het zaalboekje.

ZAALBOEKJE

Ook interessant

SAY IT LOUD

Hoofdbeeld: Video still, Places of articulations (Five Obstructions), Effi & Amir, 2020, video installatie