Het Maastricht Institute of Arts bestaat 200 jaar in 2023 en presenteert een aanzienlijk deel van haar collectie gipsen afgietsels: de Academische Gipsotheek Maastricht.

Rekken gevuld met gipsen handen, voeten en hoofden met hier en daar een bekend gezicht. Planken met stukken van gebouwen, dieren, bloemen en bladeren, allemaal van gips. De zeldzame collectie is met de oprichting van de Stadsteekenschool in 1823 ontstaan en telt nu ongeveer 500 stukken. De gipsen voorwerpen zijn geen originele kunstwerken, maar kopieën van bijvoorbeeld beelden uit de Griekse oudheid, van ornamenten uit Nederlandse gotische kerken of van werkstukken van 20e -eeuwse academiestudenten.

De stukken werden door de docenten uitgekozen omdat ze ‘mooi’ of belangrijk gevonden werden om zo de leerlingen te onderwijzen in de 'perfecte' proporties. Door de beelden na te tekenen met houtskool op papier zouden de studenten opsteken hoe 'goede kunst' er uit moest zien. 

Het kunstonderwijs ziet er nu anders uit, gipsen beelden worden vrijwel niet meer nagetekend. Een uitzondering zijn de lessen anatomie van mens en dier die worden gegeven aan de Master Scientific Illustration van Maastricht Institute of Arts. 

Als enige in het land is de verzameling bewaard gebleven, wat het nu uniek maakt. Veel beelden hebben een vaste plek in het academiegebouw en zijn onderdeel van de identiteit van het instituut geworden. 

Aan de slag

Tijdens de tentoonstellingsperiode is er tekenmateriaal aanwezig in de Cupola van het Bonnefanten en ruimte aan tafels of ezels om zelf aan de slag te gaan. Pak een potlood en papier, kies een beeld uit en ervaar zelf hoe het tekenen naar een gipsen beeld gaat. Leuk voor jong en oud!

De tentoonstelling Tussen Kunst en Kopie wordt mede mogelijk gemaakt door Maastricht Institute of Arts, onderdeel van Zuyd Hogeschool, en is te zien in het Bonnefanten vanaf 11.02.2023 t/m 25.02.2024.

ZAALBOEKJE

Afbeelding: Berging Cellebroedersstraat, Maastricht, 1968. Fotograaf onbekend. © Zuyd Hogeschool

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden