De serie The Studio in het Bonnefanten biedt een podium aan kleinschalige solopresentaties waarin kunstenaars verslag doen van recente ontwikkelingen in hun werk.

The Studio #6: Condities voor het maken van een werk

Gladys Zeevaarders & Sophie Johns (1993, Kerkrade &  1993, St. Gallen) studeerden in 2018 af als kunstenaarsduo aan de master Polis van het Maastricht Institute of Arts. Sindsdien maken ze grote abstracte potloodtekeningen die ontstaan in langdurige, gezamenlijke werksessies, soms in bijzijn van publiek. 

Een rebelse akte tegen de status quo

Voor Gladys Zeevaarders & Sophie Johns stelt de gezamenlijke praktijk een lichtelijk rebelse akte tegen de status quo voor. “Wij twee vrouwen die samen een kunstenaarsduo vormen. Het weg laten vallen van onze ego’s, het ontdekken van ‘waar de een ophoudt begint de ander, of ook niet?’ Het gaat om de mogelijkheid tot het hebben van een doorlopende dialoog binnen één praktijk, waarin posities elkaar verscherpen door bevraging en het werk centraal wordt gesteld. Met andere woorden: we willen iets van elkaar leren. Onze praktijk beweegt mee met de stromen van de omgeving waarin ze zich bevindt. Voor ons betekent dit dat we een oplettende houding dienen aan te nemen, naar wat deze stromen op dat moment zijn en in hoeverre wij deze in verband laten komen met het maakproces. De verbondenheid met de omgeving zet aan tot goed kijken, met in ons achterhoofd: alles is iets.”

©Courtesy Gladys Zeevaarders & Sophie Johns

Samenwerken is in de kunstwereld heel gebruikelijk geworden. De opkomst van het collectief bijvoorbeeld hangt samen met de roep om een meer inclusieve kunstwereld. Zeevaarders & Johns noemen zich bewust een kunstenaarsduo en geen collectief. Zij zijn twee verschillende mensen, die enkel gezamenlijk werk maken. Een collectief opereert zowel gezamenlijk als individueel. Daarnaast proberen ze de positie van het individu in hun samenwerking te verschuiven. Het gaat hen om het weg laten vallen van de ego’s, het ontdekken waar de een ophoudt en de ander begint. “Samenwerken betekent voor ons de mogelijkheid om te creëren door een doorlopende dialoog binnen onze praktijk te hebben, waarin posities elkaar verscherpen door elkaar vragen te stellen en waarbij het werk centraal staat. Met andere woorden: we willen iets van elkaar leren.”

Wil je meer te weten komen over The Studio #6 met Gladys Zeevaarders & Sophie Johns? Bijvoorbeeld waarom ze samen aan één tekening werkten en wat er gebeurde tijdens dat proces? Lees dan het interview tussen Gladys Zeevaarders & Sophie Johns en Paula van den Bosch (Jan van Eyck Academie, 21 april 2022) in het vouwblad behorende bij de tentoonstelling. 

VOUWBLAD

gladyszeevaarders-sophiejohns.com

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden