The Derailment of the Usual is een groepstentoonstelling met werken van Paul Devens, Lis Rhodes en Heba Y. Amin.

Potrait of Paul Devens behind the turntables

In The Derailment of the Usual treedt Paul Devens op als kunstenaar, maar ook als curator, docent en performer. Zo nodigde hij kunstenaars Lis Rhodes en Heba Y. Amin om aan te sluiten bij zijn tentoonstelling.
Paul Devens, Foto: Alver Linnamäg

Met deze tentoonstelling wil Paul Devens (1965, Maastricht) je bewust maken van de manier waarop architectuur, klank en technologie onze beleving en waarneming beïnvloedt, en daarnaast onze samenleving politiek inkleurt. De kunstwerken dagen ons uit om met een open blik te kijken en te luisteren naar zaken waar we normaal geen acht op slaan. Een nieuwe klankinstallatie Folly / The Derailment of the Usual (hoofdbeeld) van Devens maakt misstanden uit het begin van het Maastrichtse industriële tijdperk hoorbaar.

Paul Devens, Folly / The Derailment of the Usual, 2021. Foto Manor Lux

Lis Rhodes sound installation LIGHT MUSIC 1975

Lis Rhodes (1942, Verenigd Koninkrijk) is een kunstenaar, feminist en activiste die zich al haar hele werkzame leven politiek engageert en cinema en geluid daarvoor inzet.

Met haar werk doorbrak ze de traditionele opvatting van cinema. Film is voor Rhodes zoveel meer dan een Hollywoodproductie op het witte doek. Het is ook een communicatiemiddel dat onze kijk op bewegend beeld, geluid en taal definieert.

Lis Rhodes, LIGHT MUSIC 1975, 16 mm film strips with optical tracks

Een sleutelwerk in haar oeuvre is de ruimtelijke installatie Light Music uit 1975-76. Deze audiovisuele productie wordt al decennia geprezen als vroeg voorbeeld van participatieve cinema, waarin de beschouwer een actieve rol neemt. In de afgelopen jaren toonde Lis Rhodes het werk onder andere tweemaal in het Tate Modern in Londen.


Lis Rhodes, LIGHT MUSIC 1975, Setting up Light Music in the Tanks Tate Modern 2009

Heba Y. Amin Project Speak2Tweet/ I'm the Son of the Nile, 2013 Video still, 6'18'' Courtesy of the artist

De Egyptische kunstenaar Heba Y. Amin (1980) maakt politiek en activistisch werk rondom historische gebeurtenissen. Haar ruimtelijke installaties leveren kritiek op gebeurtenissen in de recente geschiedenis. De geschiedenis, zoals we deze in Europa kennen uit de boeken, is voor Amin geen vaststaand gegeven. Ze voegt hier nieuwe perspectieven aan toe die een alternatieve geschiedschrijving voorstellen.


Heba Y. Amin Project Speak2Tweet/ I'm the Son of the Nile, 2013 Video still (detail), 6'18'' Courtesy of the artist

Project Speak2Tweet, 2011-Ongoing. B/W 3-Channel Video Projection, Audio. Photo: Fred Dott. Installation View, FLUIDITY, Kunstverein in Hamburg, 2016. Courtesy: Heba Y. Amin, Zilberman Gallery and Kunstverein Hamburg

Next image: Heba Y. Amin Project Speak2Tweet/ My love for you, Egypt, increases by the day (detail), 2011 Video still, 6'18'' Courtesy of the artist

Heba Y. Amin Project Speak2Tweet/ My love for you, Egypt, increases by the day, 2011 Video still, 6'18'' Courtesy of the artist

In het Bonnefanten toont Amin haar doorlopende werk Project Speak2Tweet dat voortkwam uit de gebeurtenissen tijdens de Arabische Lente die begon met protesten die de machtsverhoudingen in de Arabische wereld verstoorden.

Kom je ook naar het museum? Daar ontdek je zelf The Derailment of the Usual.

Tickets

Ontdek de collectie

The Derailment of the Usual

The Derailment of the Usual is een groepstentoonstelling met werken van Paul Devens, Lis Rhodes en Heba Y. Amin.

Lees het zaalboekje alvast thuis

ZAALBOEKJE

Gastcuratoren: Paul Devens i.s.m. Eline Kersten

Hoofdbeeld: Paul Devens, Folly / The derailment of the usual (2021). Afmetingen variabel. Foto: Paul Devens

Doen

Elk weekend: Verhaal op zaal

Wekelijks

Elk weekend: Verhaal op zaal

Gratis! Neem een krukje en schuif aan bij Verhaal op zaal. In ongeveer 10 minuten geeft een ...

BFF #10: Keeps it Rollin' - Gratis toegang

02.09.2022, 20:00 - 23:00

BFF #10: Keeps it Rollin' - Gratis toegang

Elke eerste vrijdag van de maand, gratis toegang! Tijdens de Bonnefanten First Fridays (#BFF) laten ...

Doe de gratis audiotours!

Dagelijks

Doe de gratis audiotours!

Een gratis audiotour voor iedereen in het museum. Hoe? Lees verder voor meer informatie.