The Death of Melanie Bonajo:
How to unmodernize yourself and become an elf in 12 steps


The Death of Melanie Bonajo is het eerste museale retrospectief van video-installaties van de Nederlandse kunstenaar Melanie Bonajo (Heerlen, 1978). De tentoonstelling, die is samengesteld door gastcurator Geir Haraldseth in samenwerking met de kunstenaar, en vormgever Théo Demans, biedt de bezoeker niet alleen reflectie op het werk zelf, maar ook op de betekenis ervan in onze moderne, kapitalistische samenleving. De apocalyptische titel klinkt misschien dramatisch, maar in het licht van bezinning over onze wereld, moet je sterven om herboren te worden. En bij de wedergeboorte kun je jezelf opnieuw uitvinden en vormgeven. Wat wil jij zijn?

Een vogel? Een rots? Een gevoel? Een geluid? Een elf? Jouw elf? Jezelf?

The Death of Melanie Bonajo is in veel opzichten een indringende ervaring omdat de installaties en de route door de tentoonstelling alle zintuigen aanspreken. Neem de tijd en probeer de hedendaagse drang tot vooruitgang te weerstaan. Wees efficiënt, wees elf-efficiënt.

***** Volkskrant, 30.04.18"Elke willekeurige still uit elke video is schitterend. Bonajo is een geweldige kunstenaar".

*** NRC, 03.05.18"Bonajo maakt urgente problemen verteerbaar door humor en het groteske. In haar ideale wereld is de verbeelding aan de macht".