Te zien vanaf 11 september 2020 in het HipHopHuis, Rotterdam
Te zien vanaf 17 september 2020 in OSCAM, Amsterdam

Over

BLKNWS was in 2019 voor het eerst te zien tijdens de Biënnale van Venetië. Doordat het beeldmateriaal constant wordt bijgewerkt, doet het werk denken aan een nieuwskanaal. In BLKNWS combineert Joseph actuele en historische beelden over zwarte cultuur. Zo onderzoekt hij de manier waarop zwarte levens worden waargenomen en weergegeven in media en kunst.

Het kunstwerk

De filminstallatie van Joseph bestaat uit twee flatscreens naast elkaar gemonteerd op een achtergrond in de vorm van een fotobehang. Hiermee realiseert Joseph een 2-kanaals "nieuwsuitzending" waarin de grenzen tussen kunst, journalistiek, ondernemerschap en cultuurkritiek vervagen; een kritische analyse van hoe raciale kwesties en verhalen in botsing komen met informatiesystemen.

'Nieuwsuitzending'

BLKNWS verkent het medium film als een krachtige collectieve ervaring die kan worden gemanipuleerd door zijn essentiële visuele en auditieve componenten. De onthutsende onderontwikkeling van het nieuwsmediumformaat wordt blootgelegd door middel van een dynamische montage van filmfragmenten uit de populaire cultuur, archiefmateriaal en gefilmde tv-nieuwsfragmenten. Historisch materiaal wordt getoond naast eenvoudige afbeeldingen uit onze dagelijkse realiteit. Gezien door de lens van Kahlil Joseph, zijn deze beelden doordrenkt van een ongebruikelijke perceptie van onze hedendaagse samenleving, die kan worden opgevat als het ethos van de kunstenaar, waardoor ze een nieuw leven van betekenis en reflectie krijgen. Het perspectief dat wordt bereikt door de split-screen-techniek polariseert de gebruikte beelden, fragmenteert het verhaal en legt zowel het poëtische als politieke potentieel van de beelden bloot.

In zijn conceptuele benadering van hedendaagse journalistiek en ondernemerschap ziet Kahlil Joseph BLKNWS als een kunstwerk, een denktank, een wereldwijd netwerk, een omroepplatform en een doorlopend archief. Elke editie van BLKNWS heeft een permanente, online verbinding met de studio van de kunstenaar, waardoor nieuwe inhoud continu in realtime kan worden ontvangen, waardoor een eindeloos groeiende 'nieuwsuitzending' ontstaat die uniek is voor elke locatie waar het werk wordt getoond.

Over de kunstenaar

Kahlil Joseph (1981, Seattle) is een Amerikaanse kunstenaar en filmmaker uit Los Angeles die vooral bekend staat om zijn baanbrekende videoclips voor musici als Kendrick Lamar, Flying Lotus, FKA twigs en Beyoncé. Sinds 2015 staat hij ook bekend om zijn grootschalige video-installaties, op het grensvlak van cinema, beeldende kunst, mode en muziek.

Het doel van deze presentatie is om de kracht van de vaste collectie van de Bonnefanten onder de aandacht te brengen en is tot stand gekomen met steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation.

Afbeelding: Kahlil Joseph, BLKNWS, 2018-2019, twee kanaals nieuwsuitzending, unieke variant #6. Bonnefanten, Maastricht 2020