Volg het restauratie proces van de Ferdi's Hortisculpturen in het Bonnefanten. Waarom? Lees verder!


Short Doc: Restoring Ferdi

Wie is Ferdi en waarom maakte zij Hortisculpturen? Dat en meer in deze Bonnefanten Short Doc. Geüpdatete versie oktober 2023


De voortgang van de restauraties bekijken?

Het Bonnefanten beheert zes van de circa vijftien Hortisculpturen en heeft daarmee de grootste collectie werken van Ferdi. Helaas zijn de sculpturen al geruime tijd in matige tot slechte conditie. In 2018 restaureert SRAL de Damsel Dragonfly (1967) volledig. In 2021 laat het Bonnefanten twee andere Hortisculpturen oppervlakkig schoonmaken, waarna het besluit volgt dat het hoog tijd is de hele collectie grondig te laten restaureren.

Ferdi and her Hortisculptures, 1968. Photo by Leonard Freed


Ferdi (1927 Arnhem – Baarlo 1969) wordt als Ferdina Jansen in 1927 in Arnhem geboren. Als vrijgevochten jonge vrouw laat ze na de Tweede Wereldoorlog haar achternaam vallen en verruilt Nederland voor Londen en Parijs.

Ferdi, Foto: Leonard Freed

Shigiory Torbinata - Foto voor behandeling

Ferdi is een opvallende verschijning en innemende persoonlijkheid en verkeert in Parijs al snel in kringen rond Cobraschilders en Vijftigers zoals Karel Appel en Hugo Claus. Ze neemt lessen bij de beroemde beeldhouwer Ossip Zadkine en leert zichzelf lassen. Ze heeft succes met van ijzer gelaste en gesmede sieraden die zijn geïnspireerd op insecten.

Hortisculpturen in het Stedelijk Museum, 1968

Een reis door Amerika en Mexico in 1965 vormt een keerpunt. De weelderige vegetatie en felle kleuren van Mexico maken diepe indruk op Ferdi en ze stort zich hernieuwde werkdrift op het lassen van manshoge constructies die ze met zijde en kunstbont overtrekt. Zo ontstaan haar beroemde Hortisculpturen: bloem- en plantachtige vormen met nadrukkelijk aanwezige geslachtsorganen, sensuele hybride wezens tussen plant en dier.

In het voorjaar van 1968 toont Ferdi haar sculpturen in een solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. Begin 1969 komt Ferdi onverwacht te overlijden en wordt het stil rondom haar werk. Daar komt pas verandering in als vrouwelijke kunsthistorici eind jaren tachtig hun aandacht gaan richten op vergeten oeuvres van vrouwelijke kunstenaars.

Nu, meer dan 50 jaar later, volg je de restauratie van haar uitzonderlijke oeuvre live in Bonnefanten. Kom je ook kijken? In de weken 42, 43, 44, 1 en 2 zijn de restaurateurs live bezig op zaal!

ONTDEK DE COLLECTIE

Restoring Ferdi

Volg het restauratie proces van de Ferdi's Hortisculpturen in het Bonnefanten. Waarom? Lees verder!

Deze presentatie wordt mede mogelijk gemaakt door Meester Koetsier Foundation.

TICKETS

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden