Piet Killaars 100 jaar toont een overzicht van sculpturen en voorstudies afkomstig uit de collectie van Bonnefanten.

Piet Killaars 100 jaar 

Piet Killaars (1922, Tegelen – 2015, Maastricht) was een zeer getalenteerde beeldhouwer en maakte naam met zijn vele beelden voor de openbare ruimte. Piet Killaars 100 jaar toont een overzicht van sculpturen en voorstudies afkomstig uit de Bonnefanten collectie. Een deel van de voorstudies is een schenking van de erven Piet en Hélène Killaars - Van der Lubbe, waarbij zijn vroegste werk dateert uit 1955. Samen geven ze een indruk van een getalenteerde en gedreven kunstenaar, die met de natuur als inspiratiebron zijn werk een spirituele dimensie weet te geven. Zijn vormentaal kenmerkt zich door een abstracte en symbolische weergave van groeiprocessen, die tegelijkertijd kracht en kwetsbaarheid uitdrukken.

Ook in zijn latere werken blijven de sporen van de oorspronkelijke inspiratiebron, de natuur, zichtbaar. Bij het Nederlandse publiek is hij vooral bekend wegens zijn monumentale beelden in de openbare ruimte. De vitrinekast biedt de toeschouwer als het ware een kijkje achter de schermen van Piet Killaars: het werpt een blik op de voorstudies die hij maakte voor zijn grote beelden.

Piet Killaars 100 jaar
Piet Killaars, Vitrinekast, ongedateerd. Collectie Bonnefanten

Piet Killaars

Piet Killaars (1922, Tegelen – 2015, Maastricht) was een bijzonder getalenteerde beeldhouwer en staat voor een prominent kunstenaarschap in Limburg. Killaars was docent aan de Academie in Tilburg (1967-1970) en aan de Academie in Maastricht (1970-1986). Hij was lid van de Raad voor de Kunst (1962-1968) en van de Rijksadviescommissie beeldhouwkunst. Daarnaast droeg hij de Orde van de Nederlandse Leeuw en was hij ereburger van de stad Maastricht. De beelden in de tentoonstelling Piet Killaars 100 jaar zijn afkomstig uit de Bonnefantencollectie, met dank aan de erven van Piet en Hélène Killaars-van der Lubbe. 

Piet Killaars 100 jaar is te zien op de tweede verdieping in dezelfde vleugel als A Room of One’s Own.

Piet Killaars, Cirkelende beweging, 1978. Collectie Bonnefanten

Zaalboekje

Meer weten over de tentoonstelling Piet Killaars 100 jaar? Lees erover in ons zaalboekje.

LEES MEER

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden