Met Visions of Possibilities presenteert het Bonnefanten een overzicht van het werk van de Afro-Nederlandse beeldend kunstenaar patricia kaersenhout (Den Helder, 1966). kaersenhout is één van de vooraanstaande kunstenaars die zich richt op het onderzoek van de nog altijd actuele erfenis van de Trans-Atlantische slavernij en het kolonialisme in de Nederlandse context en daarbuiten.

patricia kaersenhout (l) en Chandra Frank (r) voor het kunstwerk While We Were Kings and Queens (2019), in het Bonnefanten, Maastricht, 2023. Photo: Paco Núñez.

patricia kaersenhout staat bekend om haar Zwart-feministische kritische betrokkenheid in haar artistieke praktijk. Ze zet zich in om ideeën gerelateerd aan verlangen, macht en bevrijding te bevragen.

patricia kaersenhout (l) en Chandra Frank (r) voor het kunstwerk While We Were Kings and Queens (2019), in het Bonnefanten, Maastricht, 2023. Photo: Paco Núñez.

patricia kaersenhout, What a Piece of Work is Men, 2021. Courtesy van de kunstenaar. Foto: Cassander Eeftinck Schattenkerk.

Visions of Possibilities is een overweging over hoe de toekomst er mogelijk anders uit zou kunnen zien. Met urgente thema’s zoals boetedoening, religie, gemeenschap en verzet nodigt deze tentoonstelling ons uit om na te denken over hoe wij ons verhouden tot de gewelddadige verstrikkingen van de Nederlandse koloniale macht.

patricia kaersenhout, What a Piece of Work is Men, 2021. Courtesy van de kunstenaar. Foto: Cassander Eeftinck Schattenkerk. 

patricia kaersenhout, Of Palimpsest and Erasure #2 & #3, 2023. Courtesy van de kunstenaar. Foto: Paco Núñez.

patricia kaersenhout, The Hummingbird Women: Frida Kahlo, 2022. Collectie Bonnefanten. Foto: Marjolein van Veen.

De kunstenaar brengt genegeerde verhalen van Zwarte vrouwen en vrouwen van kleur onder de aandacht van een groter publiek. Hiermee verbindt ze diasporische constellaties die geografisch met elkaar verbonden zijn door (h)erkenning, heling, en kracht.

kaersenhouts tekeningen, installaties, textiele werken en video’s zijn gevormd door een belichaamde, spirituele en collectieve praktijk. Ze verweeft archiefmateriaal met dromen, herinneringen en taal en stelt zich daarmee vragen over thuis horen.

patricia kaersenhout, The Hummingbird Women: Frida Kahlo, 2022. Collectie Bonnefanten. Foto: Marjolein van Veen. 

patricia kaersenhout, Guess Who’s Coming To Dinner Too, 2017, installatieoverzicht Bonnefanten, Maastricht, 2023. Collecties Centraal Museum, Utrecht; Frans Hals Museum, Haarlem; Stedelijk Museum,  Amsterdam; Van Abbemuseum, Eindhoven. Foto: Peter Cox.

patricia kaersenhout, Vrouwen van VOS #2: Camilla Parker en mevrouw Weels, 2020. Courtesy of the artist. Photo: Raul Balai.

Erkenning van destructieve machtsrelaties binnen het Nederlandse kolonialisme staat centraal in het activeren van bezoekers, waardoor men gestimuleerd wordt in andere manieren van voelen en zien.

Visions of Possibilities brengt een correctie aan in een overwegend witte canon, die een ruimere interpretatie geeft over het gebruik van archieven, het herinterpreteren van literatuur en het anders luisteren naar verhalen uit een orale traditie.


patricia kaersenhout, Vrouwen van VOS #2: Camilla Parker en mevrouw Weels, 2020. Courtesy of the artist. Photo: Raul Balai.

patricia kaersenhout, Proud Rebels / Rebelse Trots #1, 2015. Courtesy van de kunstenaar. Foto: Peter Cox.

patricia kaersenhout, The politics of the Black female body #13, 2012. Courtesy van Liesbeth Bik, Rotterdam.

Zaalboekje

Meer weten over het werk van patricia kaersenhout? Lees erover in ons zaalboekje.

LEES VERDER

patricia kaersenhout, The politics of the Black female body #13 (bewerkt), 2012. Courtesy van Liesbeth Bik, Rotterdam.

patricia kaersenhout, Les Retour des Femmes Colibris, 2022. In opdracht van CBK Zuidoost. Collectie Bonnefanten. 

Ontdek de collectie

patricia kaersenhout: Visions of Possibilities

Met Visions of Possibilities presenteert het Bonnefanten een overzicht van het werk van de Afro-Nederlandse beeldend kunstenaar patricia kaersenhout (Den Helder, 1966). kaersenhout is één ...

Monografie Open-ended Visions of Possibilities patricia kaersenhout

Monografie Open-ended Visions of Possibilities patricia kaersenhout 

Bij de tentoonstelling verschijnt een omvangrijke, interactieve softcover monografie van het werk van kunstenaar patricia kaersenhout, waarin zij Zwart feministische perspectieven en vergeten geschiedenissen uitlicht. De interactieve laag in het boek koppelt de verhalen van de Zwarte vrouwen aan de thema's in het boek. Het kunstenaarsboek, 256 pagina's tellend, wordt uitgegeven door Jap Sam Books en is Engelstalig met een Nederlanse insert. De monografie is verkrijgbaar in de Bonnefanten museumshop. Prijs: € 35,-. 

Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door:

Logobanner patricia kaersenhout

Hoofdbeeld: patricia kaersenhout, The politics of the Black female body #13 (bewerkt), 2012, mixed media op pagina’s van oude geschiedenisboeken. Courtesy van Liesbeth Bik, Rotterdam.

Nu te zien

Pas de deux

02.09.2023 03.12.2023

Pas de deux

Een bijzondere samenwerking tussen het museum en regionale kunstverzamelaars zet de collectie van ...

A Room of One's Own

11.02.2023 21.01.2024

A Room of One's Own

A Room of One's Own is een tentoonstelling over het werk en denken van vrouwelijke kunstenaars van ...

Piet Killaars 100 jaar

11.02.2023 21.01.2024

Piet Killaars 100 jaar

Piet Killaars 100 jaar toont een overzicht van sculpturen en voorstudies afkomstig uit de collectie ...