In de overzichtstentoonstelling Bumped Body van Paloma Varga Weisz (Mannheim, Duitsland, 1966), worden we ondergedompeld in een nieuwe wereld.

“Werk van Paloma Varga Weisz was nog nooit in Nederland te zien. En dat is ongelooflijk als je het rijke werk beziet, dat nu in het Bonnefantenmuseum wordt gepresenteerd.”

- Lucette ter Borg, NRC 2019

Short Documentary: Paloma Varga Weisz

Bumped Body
06/10/2019 – 02/02/2020

In de overzichtstentoonstelling Bumped Body van Paloma Varga Weisz (Mannheim, Duitsland, 1966), worden we ondergedompeld in een nieuwe wereld. Lichamen, zowel van mannen als vrouwen, bezitten in dit Alice-in-Wonderland-universum geen vaste vorm.

Wilde Leute - 1998, Paloma Varga Weisz, Photo Stephan Hostettler, VG-Bildkunst, Courtesy the artist.jpg

In Wilde Leute (1998), dat in het Bonnefanten voor het eerst publiekelijk wordt getoond, bestaan de terracotta figuurtjes uit wonderlijke schepsels van androgyne mensen met dierenoren. Het werk uit 1998 laat zien dat Varga Weisz zich al in haar vroege praktijk probeert los te weken van identiteit en rolpatronen. Ze roept in de tentoonstelling een betoverende wereld op met maskerades, vermommingen en rolverwisselingen waarin eigenaardige wezens de toon zetten.

Het symbolische universum van Paloma Varga Weisz is gebaseerd op haar persoonlijke leven en ervaringen in een huiselijke gezinssituatie. Haar werk roept vragen op over identiteit en feminisme, zoals historische stereotypering en objectivering van het vrouwenlichaam, creativiteit en moederschap.

BUMPED~1.JPG

Varga Weisz creëert daarnaast nieuwe vrouwelijke zinnebeelden over universele thema's. Het werk zit vol echo's naar de kunst- en cultuurhistorie van het Maas-Rijn-gebied. De materiële, cultuurhistorische en iconografische tradities klinken door in de keuze van materialen en ambachtelijke bewerking, symbolische vormentaal en existentiële thematiek.

Ontdek de collectie

Paloma Varga Weisz: Bumped Body

In de overzichtstentoonstelling Bumped Body van Paloma Varga Weisz (Mannheim, Duitsland, 1966), worden we ondergedompeld in een nieuwe wereld.

Boek

Bij de tentoonstelling verschijnt het kunstenaarsboek getiteld Bumped Body. Het boek wordt exclusief in het Bonnefantenmuseum aangeboden met een tekstbijdrage van senior curator hedendaagse kunst, Paula van den Bosch. ISBN 9789072251824.