• Ooggetuigen
  • 2021-07-04T00:00:00+02:00
  • 2021-11-14T23:59:59+01:00
  • "Bestaat er zonder toeschouwers eigenlijk wel kunst?". Voor Ooggetuigen vroegen we ons publiek naar hun favoriete werken en het verhaal erbij. Daarvan is nu een selectie te zien in het museum.

"Bestaat er zonder toeschouwers eigenlijk wel kunst?". Deze vraag vormde mede de aanleiding voor een nieuw collectieboek van het Bonnefanten, dat verscheen ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van het museumgebouw van Aldo Rossi. Als publieke instelling die zijn bezoekers hoog in het vaandel heeft staan, wil het Bonnefanten niet alleen een betekenisvolle rol spelen vóór het publiek, maar waar mogelijk ook samen optrekken mét het publiek. Daarom tonen we nu een selectie werken die in ons collectieboek Ooggetuigen uitgelicht is.

Overzicht Ooggetuigen 2021, Bonnefanten. Foto Justin Livesey

Nieuw perspectief

Ooggetuigen is allesbehalve een standaard opstelling. Nu eens niet een presentatie samengesteld door de eigen museumstaf, maar een tentoonstelling die het perspectief van ons publiek inbrengt. Ooggetuigen is een verhalenbundel geworden van geïnterviewde bezoekers – jong & oud. Daarbij gaat het zowel om getuigenissen van ‘ingewijden’ als om die van ‘leken.’ Het resultaat is een kleurrijk boek en tentoonstelling waarin de buitenwereld in al zijn diversiteit aan het woord is.

De tentoonstelling Ooggetuigen is afgeleid van ons gelijknamige collectieboek. Een publicatie waarin naast 393 kunstwerken ook 73 bezoekers zijn geïnterviewd en in beeld gebracht. Ze vertellen openhartig over hun fascinatie voor specifieke werken uit de collectie van het Bonnefanten.

COLLECTIEBOEK

Overzicht Ooggetuigen 2021, Bonnefanten. Foto Justin Livesey