Juliaan Andeweg, Bob Eikelboom en Daniel van Straalen: Making Money For My Friends


Making Money For My Friends is een groepstentoonstelling met werk van Juliaan Andeweg, Bob Eikelboom en Daniel van Straalen. De drie kunstenaars delen bepaalde interesses en gebruiken vergelijkbare materialen, veelal afkomstig van buiten de kunstwereld. Denk bijvoorbeeld aan hun gezamenlijke fascinatie voor de rapper Lil B. en het gebruik van autolak, film- en cartoonafbeeldingen en reclameposters. Making Money For My Friends is een ontdekkingsreis en een kennismaking met het werk van een nieuwe, jonge generatie kunstenaars. Julia Mullié is gastcurator van deze tentoonstelling.

Daniel van Straalen, Mega Lamellen

Daniel van Straalen (1987) gaat een spel aan met de gedachten van de beschouwer. Door de inzet van beelden die direct herkenbaar zijn, biedt hij een mogelijkheid om zijn werk te interpreteren. Tegelijkertijd is deze mogelijkheid ook een misleiding: wat direct wordt herkend biedt geen ruimte meer voor andere associaties. Dit roept ook vragen op omtrent authenticiteit, één van de kernelementen in Van Straalens werk. Hij onderzoekt wat authenticiteit nog inhoudt in een wereld die wordt gedomineerd door het internet. Doet het er überhaupt nog toe wat 'echt' is en wat 'nep', of wie de 'eerste' was die met een bepaald idee kwam?

Bob Eikelboom, Libaral Picture Service

Bob Eikelboom (1991) toont onder andere zijn Liberal Picture Service (2017), een ruimte met afgeronde muren. In deze ruimte vallen alle schaduwen weg, waardoor er geen besef meer is van diepte en je in een totale leegte kijkt. Er is een compositie te horen die bestaat uit zelfgemaakte geluidsopnamen en fragmenten van films en muziek. Zo ontstaat er een golf van beelden en geluiden die pas in het hoofd van de toeschouwer vorm en betekenis krijgen. Net als bij zijn 'magneetwerken' kan de toeschouwer (hier ook toehoorder) de compositie de baas zijn en wordt uitgenodigd eens plaats te nemen in de schoenen van de kunstenaar.

Juliaan Andeweg, 12 to the moon

In zijn werk zigzagt Juliaan Andeweg (1986) tussen uitersten op zoek naar de samenvoeging van idee en transformatie, ervan uitgaande dat wanneer een proces in materiële zin plaatsvindt dat ook in de geest zijn weerslag heeft. In die zin kan het maken van een werk als een rituele handeling worden gezien. Wie zich alleen op de materie of de geest richt, mist een deel van de totale beleving. In zijn reliëfschilderijen verbindt Andeweg zo de hogere wereld en de onderwereld. Een van zijn reliëfschilderijen, 12 to the moon we gotta leave soon (2016-2017) is te zien in Making Money For My Friends.