In Tierra Firme (in het Nederlands Vasteland) verwijst Hendrix naar de aanblik van de kustlijn, een mythische toespeling op het kolonialisme en op een herziening van de natuurgeschiedenis.

“Kunstenaar Jan Hendrix vertaalt weerbarstige natuur naar sensueel, aaibaar doek.”

- Rianne van Dijck, NRC 2019

In Tierra Firme (in het Nederlands Vasteland) verwijst Hendrix naar de aanblik van de kustlijn, een mythische toespeling op het kolonialisme en op een herziening van de natuurgeschiedenis. Daarmee biedt de tentoonstelling een reflectie op de rol die gravures en tekeningen hebben gespeeld in de beeldvorming van de eerste fase van de globalisering.

3s_0008.jpg

Al sinds zijn studie aan de Jan van Eyck Academie voelt Jan Hendrix zich aangetrokken tot het beeld van de reiziger, zoals we dat aantreffen in verscheidene gravures, boeken, fotoalbums en documentaires. Zijn eigen ervaring als immigrant heeft ook invloed gehad op zijn relatie tot de grafische kunst en hoe die heeft bijgedragen aan de vormgeving van de wereld.

Hendrix heeft intensief samengewerkt met diverse internationale schrijvers in het vervaardigen van bijzondere boeken in beperkte oplage. Een van de boeken die te zien is in de tentoonstelling is het boek VI van de Aeneis. Hendrix vergezelde de bundel met zeefdrukken. Op de zeefdrukken zijn zwarte oppervlakken te zien, die het landschap en silhouetten van cactussen in Yagul (Mexico) voorstellen. De prenten zijn uiteindelijk vertaald naar een reeks grote monumentale Jacquard tapijten, die ook te zien zijn in de tentoonstelling.

Jan Hendrix_-46.jpg

Beeldend kunstenaar Jan Hendrix is geboren in Maasbree (Nederland) in 1949. Op zijn zeventiende startte hij zijn opleiding aan de Kunstacademie in Den Bosch, die hij echter voortijdig moest onderbreken. Op aanraden van de Japanse kunstenaar Shinkichi Tajiri begon Hendrix in 1968 zijn studie aan de Ateliers 63 in Haarlem, een zeer vooruitstrevende en progressieve kunstenaarswerkplaats. Hendrix vervolgde zijn masterstudie van 1971 tot 1975 aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht, hier legde hij de focus op film, fotografie en grafische kunst. In 1975 reisde hij af naar Mexico om daar het Mexicaanse landschap te bestuderen. Gedurende de laatste 40 jaar heeft Hendrix wereldwijd in musea en galeries zijn werk tentoongesteld.

Ontdek de collectie

Jan Hendrix: Tierra Firme

In Tierra Firme (in het Nederlands Vasteland) verwijst Hendrix naar de aanblik van de kustlijn, een mythische toespeling op het kolonialisme en op een herziening van de natuurgeschiedenis.

Tentoonstelling en publicatie

Tierra Firme is een samenwerking van het MUAC in Mexico en het Bonnefantenmuseum in Maastricht en is te zien in het Bonnefanten van 26 november t/m 26 april 2020. Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus getiteld Jan Hendrix: Tierra Firme. Deze catalogus wordt aangeboden in het Bonnefanten.

Doen

Elk weekend: Verhaal op zaal

13.11.2021 09.01.2022

Elk weekend: Verhaal op zaal

Gratis! Neem een krukje en schuif aan bij Verhaal op zaal. In ongeveer 10 minuten geeft een ...

FASHIONCLASH Festival 2021: Antoine Peters

26.11.2021 01.12.2021

FASHIONCLASH Festival 2021: Antoine Peters

Tijdens FASHIONCLASH Festival 2021 is er in de koepel (Cupola) van het Bonnefanten het werk van ...

Finissage Margaret Kilgallen: that's where the beauty is.

05.12.2021

Finissage Margaret Kilgallen: that's where the beauty is.

Op zondag 5 december vindt de finissage plaats van de tentoonstelling 'that’s where the beauty ...