The Other Side of Silence is de eerste Nederlandse tentoonstelling van een van de meest vooraanstaande conceptuele fotografen van deze tijd. Met levensgrote foto’s legt de Syrisch-Armeense kunstenaar Hrair Sarkissian de wonden van conflicten bloot.


Artist Portrait: Hrair Sarkissian


Hrair Sarkissian brengt onzichtbare verhalen en omstreden geschiedenissen aan het oppervlak. Hoe doet hij dat? En waarom is dat voor hem en velen anderen zo belangrijk?

Bonnefanten presents the first mid-career survey in the Netherlands by the Syrian-Armenian artist Hrair Sarkissian (born 1973, Damascus, Syria) - one of today's leading conceptual artists working with photography. In The Other Side of Silence, Sarkissian reveals the muted wounds behind scenes of conflict, which are often realised in his signature life-sized photographs.

My Farther and I, Hrair Sarkissian. 

Hrair Sarkissian, Last scene, 2016. Met dank aan Stichting Ambulance Wens. Courtesy van de kunstenaar.


Hrair Sarkissian, Last Seen, 2018-2021. In opdracht van Sharjah Art Foundation. Collectie Sharjah Art Foundation, VAE.

De tentoonstelling opent in navolging van Sharjah Art Foundation en Bonniers Konsthall. Bonnefanten toont Sarkissians meest uitgebreide oeuvre, met de twee nieuwe opdrachten Last Seen (2021-2022) en Sweet and Sour (2022), en werken die niet in de twee voorgaande presentaties waren opgenomen.

Dr. Omar Kholeif, gastcurator en directeur collecties en senior curator, Sharjah Art Foundation, VAE.

“Met zijn levensgrote foto's, maar ook met bewegend beeld, sculptuur, geluid en installaties probeert Sarkissian een gevoel van bewustwording en solidariteit te creëren met betrekking tot gedeelde menselijke trauma's. Hierdoor biedt hij mensen de mogelijkheid het falen van de officiële geschiedenis te compenseren.”

Hrair Sarkissian, Execution Squares, 2008. Collectie Sharjah Art Foundation, VAE.


De hedendaagse realiteit maakt de tentoonstelling actueler dan ooit; het is een tijd waarin wereldwijd miljoenen mensen op de vlucht zijn als gevolg van conflicten en burgerlijke onrust. De indringende werken van Sarkissian doen een beroep op eenieder om de ogen niet te sluiten en open te staan voor dat wat er niet verteld en verspreid wordt. 

Hrair Sarkissian, Unfinished, 2006. Courtesy van de kunstenaar.

Hrair Sarkissian, Sweet and Sour, 2022. In opdracht van Bonnefanten. Courtesy van de kunstenaar.


Hrair Sarkissian, Background, 2012. Courtesy van de kunstenaar.

Het opsporen en reconstrueren van scènes met behulp van persoonlijke herinneringen, onderzoek en menselijke ontmoetingen, stellen Sarkissian in staat om zich in de huidige, met beelden verzadigde digitale wereld te onderscheiden. Bij voorkeur legt hij met zijn analoge grootformaat camera plaatsen en architectonische locaties vast, waarin de menselijke figuur afwezig is. 

Hrair Sarkissian, Final Flight, 2018-2019. Gedeeltelijk geproduceerd door Sharjah Art Foundation, VAE. Collectie Bonnefanten


De werken van Hrair Sarkissian vloeien veelal voort uit persoonlijke herinneringen, die vervolgens een langdurig proces van gedetailleerd onderzoek, gesprekken en verkenning in gang zetten. Geboren in Syrië als kleinzoon van Armeense genocidevluchtelingen, onderzoekt hij in zijn werk vaak de emotionele achtergronden en levenservaringen van mensen die afkomstig zijn uit diasporagemeenschappen.

Hrair Sarkissian, Homesick, 2014. Courtesy van de kunstenaar.

Hrair Sarkissian, Transparencies, 2012. Vervaardigd met steun van Darat al Funun – The Khalid Shoman Foundation, Amman. Courtesy van de kunstenaar.

Essay Waar leven beelden voort

Lees het verdiepende essay waarin co-curator Dr. Omar Kholeif reflecteert op Hrair Sarkissian en zijn werk. 


Zaalboekje

Meer weten over het werk van Hrair Sarkissian? Lees erover in ons zaalboekje.


ESSAY

Hrair Sarkissian, In Between, 2006. Courtesy van de kunstenaar. 

Deze pagina in het Arabisch?

Lees via de knop hieronder deze pagina in het Arabisch.

ARABISCH

ONTDEK DE COLLECTIE

Hrair Sarkissian: The Other Side of Silence

The Other Side of Silence is de eerste Nederlandse tentoonstelling van een van de meest vooraanstaande conceptuele fotografen van deze tijd. Met levensgrote foto’s legt de Syrisch-Armeense kunstenaar Hrair Sarkissian de wonden van conflicten bloot.

Over Hrair Sarkissian

Hrair Sarkissian is een van de toonaangevende conceptuele fotografen van onze tijd. Hij leerde het vak in zijn vaders fotostudio in Damascus, ‘Dream Colour’, het eerste (kleuren)fotolab in Syrië. Daarna studeerde hij in Frankrijk en in Nederland, waar hij in 2010 zijn Bachelor in Fotografie haalde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Tegenwoordig woont en werkt hij in Londen. Nog steeds gebruikt Sarkissian voornamelijk analoge fotografie, wat zijn beelden een zachtere, meer verzadigde en soms schilderachtige kwaliteit geeft.

Sarkissians werk was onderdeel van verschillende solo- en groepstentoonstellingen en is vertegenwoordigd in de collecties van Bonnefanten, The Modern Art Museum of Fort Worth (Texas, VS); Utah Museum of Fine Arts (Salt Lake City, VS); Mori Art Museum (Tokyo, Japan); Tate Modern (Londen); Sharjah Art Foundation (Sharjah, VAE); Fondazione Cassa di Risparmio di Modena (Modena, Italië); Fondazione Carispezia (Italië); The Khalid Shoman Collection (Amman, Jordanië); en The Farjam Collection (Dubai, VAE). Sarkissian ontving onder meer de Abraaj Group Art Prize, Dubai (2012) en een Steenbergen Stipendium, Nederlands Fotomuseum, Rotterdam (2010).

Wil je meer weten over Hrair Sarkissian? Lees zijn biografie.

BIOGRAFIE HRAIR SARKISSIAN

Hrair Sarkissian: The Other Side of Silence

Hrair Sarkissian: The Other Side of Silence is een samenwerking tussen Sharjah Art Foundation (Sharjah, VAE), Bonniers Konsthall (Stockholm, Zweden) en Bonnefanten. De tentoonstelling is samengesteld door dr. Omar Kholeif, directeur collecties en senior curator Sharjah Art Foundation; dr. Theodor Ringborg, artistiek directeur Bonniers Konsthall; en Stijn Huijts, algemeen en artistiek directeur Bonnefanten.

Publicatie Hrair Sarkissian: The Other Side of Silence. Foto: Bonniers Konsthall.

Publicatie Hrair Sarkissian: The Other Side of Silence

Bij de tentoonstelling is de eerste omvangrijke monografie over de kunstenaar verschenen, Hrair Sarkissian: The Other Side of Silence; samengesteld en redactie door dr. Omar Kholeif en dr. Theodor Ringborg, en gepubliceerd door Bonniers Konsthall in samenwerking met Lenz Press. De publicatie bevat essays en teksten van Stijn Huijts, Hoor Al Qasimi, Hannah Feldman, Marianne Hirsch, Omar Kholeif, Vali Mahlouji, Todd Reisz en Theodor Ringborg. De publicatie is in het Engels verkrijgbaar in de Bonnefanten museumshop. Prijs: €45, ISBN: 9791280579010.

Deze tentoonstelling is georganiseerd met:

Hoofdbeeld: Hrair Sarkissian, In Between, 2006. Courtesy of the artist

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden