Het Bonnefanten popt-up op festival MAAS! Loop binnen en zie het videokunstwerk Of Men and Gods and Mud (2022) van Ali Cherri. Cherri won er vorig jaar op de Biënnale in Venetië de prijs voor meest veelbelovende jonge kunstenaar mee.Praktisch:

Het Bonnefanten Pop-up museum is gratis te bezoeken, voor iedereen op:

  • Zaterdag 9 september 12.00-18.00 uur
  • Zondag 10 september 12.00-17.00 uur

Locatie: Vrijthof Maastricht

OfMenandGodsandMud05.jpg

Of Men and Gods and Mud

In het pop-up museum zie je het unieke videokunstwerk Of Men and Gods and Mud (2022) van kunstenaar Ali Cherri (1976, Beiroet, Libanon - Parijs).

Of Men and Gods and Mud toont op drie schermen het verhaal van een seizoenarbeider die in begin jaren ’00 bakstenen bakt voor de bouw van de Merowe dam in de Nijl in Noord Soedan. Het is een van de grootste stuwdammen van Afrika, en levert energie aan duizenden mensen. Maar door de bouw van de dam moesten aan het begin van deze eeuw meer dan 50.000 mensen gedwongen hun huizen, dorpen verlaten, omdat die onder water werden gezet. Ook het vruchtbare, historisch belangrijke land van de Nijldelta, waarin veel boomgaarden met dadelpalmen stonden, verdween onder water. Alleen het nieuwe meer en de woestijn bleven achter. De dam zorgde zo niet alleen voor elektriciteit, maar ook voor een sociale en ecologische ramp voor de regio.
Deze geschiedenis verbeeldt Cherri in zijn werk. De seizoenarbeider maakt overdag bakstenen tegen een hongerloon, ver weg van zijn familie en onder erbarmelijke omstandigheden. ’s Nachts maakt hij in het geheim een groot figuur van modder en afval, dat tot leven komt. Dit monster staat voor Cherri symbool voor alle verwoesting die de dam heeft aangericht. Cherri verbindt zo hedendaagse gebeurtenissen aan beroemde verhalen en legendes over de Nijl, zoals oud-Egyptische mythes over de buiten zijn oever tredende rivier, het oudtestamentische scheppingsverhaal, de Joodse legende van de kleifiguur Golem en het verhaal over de Ark van Noach.

Het videowerk wordt volgend jaar groots in het Bonnefanten getoond, maar bezoekers van festival MAAS! kunnen er nu al van genieten! 

Russian Box
Buiten het museumpaviljoen staat een bijzonder gebouw. Het is bedacht door de wereldberoemde Italiaanse architect Aldo Rossi, die ook het museumgebouw van het Bonnefanten in Maastricht heeft ontworpen. De Russian Box (1989) lijkt op de Russische Matroesjka poppetjes, die van groot naar klein in elkaar geschoven kunnen worden. De Russian Box is in 2020 aan het Bonnefanten geschonken en is nu voor het eerst te zien!

Beelden: Ali Cherri, Of Men and Gods and Mud, 2022, drie-kanaals video-installatie, duur: 20 min. Courtesy de kunstenaar.

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden