De educatieve presentatie HUID staat klaar voor bezoekers. De eerste tentoonstelling speciaal voor kinderen van 8 tot 12 jaar. HUID nodigt de (jonge) bezoeker uit tot onderzoeken, ervaren en filosoferen. Kunst kijken doe je namelijk niet alleen met je ogen. Door te voelen, te tasten, te ruiken en te kijken leer je jezelf en het kunstwerk op een diepe manier begrijpen.

Met bijdragen van Célio Braga, Berlinde De Bruyckere, Jalila Essaïdi, Margi Geerlinks, Bart Hess, Elke Lutgerink, Carla van de Puttelaar, Renee Verhoeven en Eline Willemarck, afgewisseld met kunstwerken uit de Bonnefantencollectie van Marlene Dumas, Bruce Nauman, L.A. Raeven, Ferdi en Luc Tuymans.

Huid-4.jpg

De huid

Mens-zijn is emotioneel zijn, dingen voelen. Onze tastzin is intrinsiek emotioneel. Aanraking verbindt ons met elkaar. Zonder die verbinding verliezen we iets heel essentieel. De tentoonstelling belicht niet zozeer de natuurkundige aspecten van de huid, maar bevraagt het belang en de belevenis van onze huid in filosofische zin. (Jonge) bezoekers onderzoeken welke waarde we hechten aan huidskleur en leren hoe wonderlijk onze huid en ons lichaam zijn. Het Bonnefanten is gratis te bezoeken t/m 18 jaar.

Onze huid is één groot zintuig. Door je huid voel je de warme bries op een zomeravond, de vervelende jeuk van een insectenbeet en het rustgevend gevoel van een vriendenhand op je schouder. Blosjes op je wangen, kippenvel of zweetdruppels verraden hoe je je voelt. Je huid is een antenne die kan zenden en ontvangen. Zij omhult je als een jas die je beschermt en bij elkaar houdt.  Je huid vertelt over je leeftijd, je gezondheid en waar je voorouders vandaan kwamen. Zij beschermt je, maar is ook kwetsbaar en draagt sporen van het verhaal van je leven zoals littekens en moedervlekken.

HUID, Educatieve tentoonstelling gericht op jonge bezoekers

Rasa

HUID is een kruisbestuiving tussen de collectie van het Bonnefanten en de gelijknamige tentoonstelling van Rasa en toont werken van hedendaagse kunstenaars die een bijzondere aandacht geven aan de huid. De Belgische organisatie Rasa ontwikkelt en presenteert reizende tentoonstellingen met actuele kunst voor een publiek van kinderen en jongeren.

Elements

Deze tentoonstelling is onderdeel van het samenwerkingsverband ELEMENTS waarin hedendaagse kunst- en cultuurinstellingen in Nederlands Limburg, Belgisch-Limburg en Luik programmeren rondom een ‘element’ verbonden aan de regio.

Thuis

Wil je alvast meer te weten komen over de tentoonstelling? Download, lees en bekijk het zaalboekje!

ZAALBOEKJE

Hoofdbeeld: Celio Braga, Untitled (Skin), 2008. Courtesy de kunstenaar.

Voelen in de tentoonstelling HUID