• Ed Templeton: Wires Crossed
  • 2023-04-15T00:00:00+02:00
  • 2023-09-17T23:59:59+02:00
  • Ed Templeton toont in Wires Crossed met foto’s, tekeningen en teksten de subcultuur van het skateboarden van 1995 tot 2012. Templeton is fotograaf, kunstenaar en een van de meest invloedrijke skateboarders aller tijden.

Ed Templeton: Wires Crossed

Tijdens zijn vele tours door Amerika legde Templeton (Garden Grove, Californië, 1972) de skatecultuur vast met zijn 50 mm-camera. Deze snapshots laten Templetons eigen reis als fotograaf zien, alsook het leven van professionele skateboarders die voortdurend onderweg waren, genietend van hun nieuwe status als rocksterachtige figuren en hun zoektocht naar nieuw terrein om te skaten. Er zijn vluchtige momenten met fans, autoriteiten, one-night stands en rebellerende vrienden.

Wires Crossed

Skateboarding wordt tot op heden – vaak ook door de skaters zelf – beschouwd als een cultuur die zich tegen de gevestigde orde keert. Skaters zijn herrieschoppers, gebruiken drugs en zijn lui. Door deze stereotypen worden skaters nog steeds niet begrepen – en voor sommigen van hen hoeft dat ook niet. Vandaar de titel Wires Crossed. Een uitspraak die in het Engels vaak gebruikt wordt als je elkaar niet goed begrijpt of als insinuatie dat je "niet goed bij je hoofd bent".

Ed Templeton, wires crossed, grafisch element.

Met de blik van een buitenstaander

Als professioneel skater die al jaren vegan is en niet drinkt of gebruikt, kijkt Ed Templeton op een bepaalde manier met de blik van een buitenstaander naar zijn eigen gemeenschap. Templetons tekeningen, foto’s soms bewerkt en aangevuld met tekst zijn over de hele wereld getoond. Speciaal voor deze tentoonstelling zijn de werken opnieuw en intuïtief gegroepeerd door de fotograaf. Een deel van de werken is zelfs nog niet eerder getoond. 

Bij deze fototentoonstelling verschijnt binnenkort een gelijknamige publicatie. Ed Templeton: Wires Crossed is mogelijk gemaakt door Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Provincie Limburg en de VriendenLoterij. 

Hoofdbeeld: Ed Templeton, Mike Maldonado skateboardde een full pipe, Davenport, Iowa, 1998, zilvergelatinedruk, 132,08 x 91,44 cm. Courtesy van de kunstenaar.