Een omvangrijke, visionaire presentatie over alternatieve werelden en toekomsten.

Hoopvolle dromen

De kunstenaars in DREAM ON zijn hoopvolle wereldverbeteraars in onzekere en beangstigende tijden. Ze laten zich in hun kunst niet tot doemdenken verleiden. Oude folklore en legendes, rituelen en bezweringen vormen voor hen het startpunt voor nieuwe kunstwerken. Historische gebruiken en verhalen worden nieuw leven ingeblazen om te dienen als spiegel voor hedendaagse, maatschappelijke problemen en het verbeelden van een alternatieve toekomst. Ze durven nostalgisch te mijmeren en al lachend te dromen over wat komt.

De wereld weer betoveren

Activistisch maar niet cynisch. Vanuit die grondhouding agenderen de kunstenaars politieke en maatschappelijk geëngageerde thema’s als dekolonialiteit en intersectioneel feminisme (diverse vormen van maatschappelijk onrecht). Ze claimen een plek voor gemarginaliseerde groepen, verdwenen culturen en dus in de kern voor onderbelichte en ondergewaardeerde verhalen. De kunstenaars stellen zaken aan de kaak maar doen dat lichtvoetig en met humor.

Nieuwe werken

In de presentatie zijn voorgestelde aankopen van Ali Cherri te zien, die mythische elementen uit het Jodendom en de Soemerische mythologie verwerkt in een video en sculpturen over de sociale en ecologische impact van de Merowe Dam in Noord-Sudan. Drie nieuwe aanwinsten van Sofiia Dubyna portretteren goede vriendinnen van de kunstenaar, omringd door seksuele objecten en religieuze elementen. Ze gaan over de lijn tussen plezier en geweld, vertrouwen en misbruik waartoe vrouwen zich op seksueel gebied moeten verhouden. Morena Bamberger (Roermond, 1994) maakte speciaal voor deze presentatie een nieuw werk over haar Sinti familie in dialoog met kunstenaar Małgorzata Mirga-Tas.

Dream On
Ali Cherri, Gilgamesh (the Death of Enkidu), 2023. Bruikleen galerie Imane Fares. Courtesy Ali Cherri Studio

Één geheel

DREAM ON onderzoekt een nieuwe lijn in de Collectie Bonnefanten en de hedendaagse kunst. De tentoonstelling sluit aan bij thematieken in de eerste Nederlandse solotentoonstelling van Małgorzata Mirga-Tas: This is not the end of the road. Centraal staat een van de belangrijkste werken in haar oeuvre: Re-enchanting the World, een serie van twaalf wandkleden. Het project is een poging om de Europese kunstgeschiedenis en beeldtaal uit te breiden met voorstellingen uit de Roma-cultuur. Mirga-Tas (Zakopane, 1978) ontleent beeldmotieven uit de West-Europese canon om die vervolgens open te gooien. Ze voegt een nieuwe verhaallijn toe die het belang van vrouwen uit haar gemeenschap centraal stelt.

Kunstenaars DREAM ON

Morena Bamberger, Sofiia Dubyna, Ali Cherri, Otobong Nkanga, melanie bonajo, Hadassah Emmerich, Camille Henrot, Laure Prouvost, Alison Saar, Grayson Perry, Evelyn Taocheng Wang, Alia Farid Aristote Mago, Laura Lima, Antoine Berghs, Sandra Vásquez de la Horra, Lee Scratch Perry, Marleen Rothaus, Danaë Moons, Marta Volkova & Slava Shevelenko en Patrick Van Caeckenbergh.

Header: Alia Farid, At the Time of the Ebb, 2019. Videostill. Collectie Bonnefanten. Courtesy Alia Farid en Galerie Imane Farès, Paris

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden