“We know that things are going on. Not in every house, but enough. Things that we can’t even imagine are going on.”

- David Lynch

David Lynch maakte een speciale film voor Bonnefanten

Someone is in my House
30/11/2018 – 28/04/2019

Het Bonnefanten presenteert het omvangrijke retrospectief Someone is in my House van de Amerikaanse kunstenaar David Lynch. Hoewel David Lynch onmiskenbaar een spilfiguur is in de internationale film- en tv-wereld, is zijn werk als beeldend kunstenaar veel minder bekend. Met ruim 500 werken brengt het Bonnefanten niet alleen de eerste Nederlandse museumpresentatie van Lynch' beeldend oeuvre, maar ook de grootste overzichtstentoonstelling ooit.

David Lynch, photographer Josh Telles (2018)

Anders dan het werk van Lynch (1946, Missoula, Montana, VS), vol duister geweld en seksua­liteit, doet vermoeden, is de kindertijd van de kunstenaar en filmmaker ge­lukkig en liefdevol. Lynch groeit op met reislustige ouders en leidt op jonge leeftijd een nomadenbestaan, een voor hem idyllische en veilige omgeving. Van jongs af aan aangemoedigd om zich creatief te ontplooien – kleurboeken waren uit den boze, eigen verbeelding gebruiken was het credo – komt hij uiteindelijk op de Pennsylvania Academy of the Fine Arts in Philadelphia terecht om schilderkunst te studeren. Hier ontwikkelt Lynch zijn artistieke vocabulaire en thema's die blijvend aanwezig zullen zijn in zijn werk.

Lynch' kunstenaarschap loopt als een rode draad door zijn leven en films. Hij is gedurende zijn vijftigjarige carrière altijd blijven tekenen en schilde­ren, ook als er vanwege zijn werk als filmregisseur weinig tijd was om in het atelier door te brengen.
"I miss painting when I'm not painting", zegt Lynch zelf in de recente biografie Room to Dream. 

David Lynch, Boy Lights Fire, 2010, mixed media on cardboard, courtesy the artist. Collection Bonnefantenmuseum

“I learned that just beneath the surface there’s another world, and still different worlds if you dig deeper. I knew it as a kid, but I couldn’t find the proof. It was just a feeling. There is goodness in blue skies and flowers, but another force – a wild pain and decay – also accompanies everything.”
David Lynch

Ontdek de collectie

David Lynch: Someone is in my House