Bonnefanten presenteert op Cultura Nova in een speciaal pop-up tentoonstellingspaviljoen een filminstallatie en performances van melanie bonajo (hen/hun). bonajo, geboren in 1978 te Heerlen, neemt een heel eigen positie in binnen de hedendaagse beeldende kunst. Hen heeft zich ontwikkeld tot een tegendraadse kunstenaar die werkt in, en tussen, verschillende disciplines, waaronder fotografie, video, installaties, publicaties, performance en muziek. bonajo valt op door hun anarchistische inslag en hun energieke vermogen voortdurend te ontsnappen aan maatschappelijke conventies.

Praktisch

Openingstijden Bonnefanten pop-up museum op Cultura Nova:

  • vrijdag 26 augustus, 19.00 – 21.00 uur
  • zaterdag 27 augustus en zondag 28 augustus, 12.00 – 22.00 uur 
  • maandag 29 augustus t/m vrijdag 2 september, 14.00 – 22.00 uur
  • zaterdag 3 september, 12.00 – 22.00 uur
  • zondag 4 september, 12.00 – 17.00 uur

Melanie Bonajo 4 @skinship_berlin.jpg
Beeld: melanie bonajo, ©Skinship_Berlin 

melanie bonajo x Skinship

Tegenwoordig werkt bonajo veel samen met de Skinship. Dit is een collectief gericht op queer/trans/non-binair/genderfluïde/ a-gender/genderexpansief en femme, dat het lichaam herprioriteert als een instrument voor verbinding en veiligheid. De Skinship cultiveert aanraking, plezier, seksualiteit, speelsheid, instemming, grenzen en vriendschap als een vorm van activisme. De Skinship is een instrument voor gemeenschapsvorming en voor vreemde praktijken die nog geen eigen plek hebben: Rename your genitals! Forest focusing, Invoke your inner slut, Purrrr piles en Sober orgies. Ze willen graag leren hoe te gaan liggen. Ze zijn een horizontaal, ga-op-je-matras-liggen, (seksuologisch) nest voor lichaamswerk. Ze zijn een positieve ruimte voor seks en sekswerkers. Ze vieren vriendschaps-orgasmes.

Nightsoil #1 / Fake Paradise
De filminstallatie Night Soil #1 / Fake Paradise (2014-2016) is het eerste deel van de trilogie Night Soil, waarin bonajo groepen mensen volgt in hun zoektocht naar manieren om tegen gevoelens van vervreemding, versnippering en isolement te vechten. Volgens bonajo worden deze gevoelens vaak veroorzaakt door de verleidingen en de druk vanuit de huidige consumptie- en mediamaatschappij. Door nieuwe rituelen te creëren proberen deze groepen een nieuwe, diepe band met elkaar en met de aarde tot uitdrukking te brengen. Ze doen dat vaak buiten de gevestigde systemen om en zelfs in de vorm van alternatieve leefstijlen die naar het illegale neigen.

In Night Soil #1 / Fake Paradise onderzoekt bonajo het helende effect van de hallucinogene drug ayahuasca. Ayahuasca is in de meeste landen illegaal, maar wordt al eeuwenlang gebruikt bij inheemse ceremonieën in het Amazonegebied. Als je het inneemt krijg je nieuwe inzichten in je plek in de wereld en je relatie met de natuur. De film toont de dunne lijn tussen deel uitmaken van een hechte alternatieve gemeenschap en eenzaam escapisme. bonajo vervlecht documentaire beelden en verhalen met fictieve scenes en muziek, en nodigt de kijker uit zelf de rand tussen feit en fictie te bewandelen om zo tot nieuwe inzichten te komen.

Melanie Bonajo 7.jpg
Beeld: melanie bonajo, ©Skinship_Berlin 

3 & 4 september: Performances door melanie bonajo & Skinship

Op 3 en 4 september zetten bonajo en de Skinship een Pleasure Positive Somatic Art Camp op waar intimiteit en aanraking uit de begrenzingen van de slaapkamer en romantische relaties worden gehaald. Het wordt een op aanraking gebaseerde plek om onze Skinship te ontdekken. Deze doorgaande performance vindt binnen en buiten het Bonnefanten Pop-up museum plaats.

Binnen bieden melanie bonajo en de Skinship interactieve workshops en acties aan gericht op manieren om verbinding te maken met de huid van onszelf en van anderen door terug te gaan naar een plek waar we onze onderlinge verwantschap voelen via een verscheidenheid aan aanrakingstutorials, gratis seks- en intimiteitsbegeleiding en educatiesessies voor queers.

Buiten, op het festivalterrein, vindt een reeks evenementen plaats waar je aan mee kunt doen, zoals een Drag Race, Boundary Boss, een consent-workshop, Fuck Like you Dance: een bekkenbodem-parade, Under your skin en een All you can eat Ass buffet. Meer details worden aangekondigd op de social media van Culture Nova en het Bonnefanten!

Hoofdbeeld: The Death of melanie bonajo, Bonnefantenmuseum, 2018 © Gert Jan van Rooij