Bonnefanten presenteert op Cultura Nova in een speciaal pop-up tentoonstellingspaviljoen een filminstallatie en performances van melanie bonajo (hen/hun). bonajo, geboren in 1978 te Heerlen, neemt een heel eigen positie in binnen de hedendaagse beeldende kunst. Hen heeft zich ontwikkeld tot een tegendraadse kunstenaar die werkt in, en tussen, verschillende disciplines, waaronder fotografie, video, installaties, publicaties, performance en muziek. bonajo valt op door hun anarchistische inslag en hun energieke vermogen voortdurend te ontsnappen aan maatschappelijke conventies.

Praktisch

Openingstijden Bonnefanten Pop-up museum op Cultura Nova:

 • vrijdag 26 augustus, 20:00 - 22:30
 • zaterdag 27 augustus en zondag 28 augustus, 12:00 - 22:00
 • maandag 29 augustus t/m vrijdag 2 september, 14:00 - 22:00
 • zaterdag 3 september, 12:00 - 22:00
 • zondag 4 september, 12:00 - 17:00

Melanie Bonajo 4 @skinship_berlin.jpg
Beeld: melanie bonajo, ©Skinship_Berlin 

melanie bonajo x Skinship

Tegenwoordig werkt bonajo veel samen met de Skinship. Dit is een collectief gericht op queer/trans/non-binair/genderfluïde/ a-gender/genderexpansief en femme, dat het lichaam herprioriteert als een instrument voor verbinding en veiligheid. De Skinship cultiveert aanraking, plezier, seksualiteit, speelsheid, instemming, grenzen en vriendschap als een vorm van activisme. De Skinship is een instrument voor gemeenschapsvorming en voor vreemde praktijken die nog geen eigen plek hebben: Rename your genitals! Forest focusing, Invoke your inner slut, Purrrr piles en Sober orgies. Ze willen graag leren hoe te gaan liggen. Ze zijn een horizontaal, ga-op-je-matras-liggen, (seksuologisch) nest voor lichaamswerk. Ze zijn een positieve ruimte voor seks en sekswerkers. Ze vieren vriendschaps-orgasmes.

Nightsoil #1 / Fake Paradise
De filminstallatie Night Soil #1 / Fake Paradise (2014-2016) is het eerste deel van de trilogie Night Soil, waarin bonajo groepen mensen volgt in hun zoektocht naar manieren om tegen gevoelens van vervreemding, versnippering en isolement te vechten. Volgens bonajo worden deze gevoelens vaak veroorzaakt door de verleidingen en de druk vanuit de huidige consumptie- en mediamaatschappij. Door nieuwe rituelen te creëren proberen deze groepen een nieuwe, diepe band met elkaar en met de aarde tot uitdrukking te brengen. Ze doen dat vaak buiten de gevestigde systemen om en zelfs in de vorm van alternatieve leefstijlen die naar het illegale neigen.

In Night Soil #1 / Fake Paradise onderzoekt bonajo het helende effect van de hallucinogene drug ayahuasca. Ayahuasca is in de meeste landen illegaal, maar wordt al eeuwenlang gebruikt bij inheemse ceremonieën in het Amazonegebied. Als je het inneemt krijg je nieuwe inzichten in je plek in de wereld en je relatie met de natuur. De film toont de dunne lijn tussen deel uitmaken van een hechte alternatieve gemeenschap en eenzaam escapisme. bonajo vervlecht documentaire beelden en verhalen met fictieve scenes en muziek, en nodigt de kijker uit zelf de rand tussen feit en fictie te bewandelen om zo tot nieuwe inzichten te komen.

Melanie Bonajo 7.jpg
Beeld: melanie bonajo, ©Skinship_Berlin 

Performance zaterdag 3 & zondag 4 september door melanie bonajo & Skinship

Zaterdag 3 september

Tussen de performances en workshops door staat er de hele dag een HUG DESK in de tent waar queer, somatisch seks advies wordt gegeven. Iedereen is welkom 💓💕💓

 • Boundary Boss: Grenzen & Consent Workshop
  12:00 -14:30, locatie: Bonnefanten Pop-up museum / tent

  Consent, toestemming, is cruciaal bij fysieke relaties van elke soort. Weten wat we wel en niet willen en dit kunnen communiceren, is de sleutel tot veiligheid, spel en plezier. Dit gaat niet vanzelf: het zijn vaardigheden die we ons hele leven moeten leren en oefenen. Laten we samen op ontdekking gaan, oefenen, met vallen en opstaan, en lachen.

  Deze workshop bevat oefeningen die je samen met een partner uitvoert, en we activeren het lichaam om te ervaren hoe het voelt om in consent te zijn en hoe het voelt op de rand van consent. We nemen de tijd om te reflecteren en leren hoe we onze verlangens kunnen communiceren en wat een heldere communicatie in de weg kan staan.

 • Drag Energy
  16:30 - 18:30, locatie: Bonnefanten Pop-up museum / buiten voor de tent

  Drag Energy is een manier om je meest fantastische, fabulous zelf te belichamen. Ga met ons los en ontketen de schoonheid in jezelf! Deze verrijkende oefening is voor iedereen. Leeftijd, vaardigheden, gender, etniciteit en redenen om mee te doen maken niet uit. We kunnen allemaal wel wat meer vreugde en verbinding gebruiken, om beter in onze eigen huid te zitten en om een gemeenschap op te bouwen. Deelnemers worden uitgenodigd om te mediteren, op te warmen en met passie te catwalken. In groepen en solo lopen ze over de catwalk terwijl we elkaar prijzen en aanmoedigen. Deze workshop bouwt zelfvertrouwen en creativiteit op door middel van spel en zelfexpressie.

 • Queer Knuffel Workshop: Getting High on Your Own Hormones
  19:00 - 21:30, locatie: Bonnefanten Pop-up museum / tent

  "I have 99 problems and restoring my Nervous System solved 90 of them."
  Neem een deep dive in je kussenzachte schaduw persona. KOM IN JE LICHAAM!

  Dit is een pillowpleasure island, hier vieren we de schoonheid en het plezier van onze zachtheid, ons lichaam. Het is ons geweldige medium om intimiteit, verbinding en saamhorigheid te ervaren via onze zintuigen en de kunst van het aanraken. LIEFDE WORDT NIET GEÏSOLEERD GELEERD. Voelen is een vorm van intelligentie, dus leer surfen op je vagus zenuw!  Deze workshop draait om de kracht van aanraking, met een focus op de schoonheid en het plezier van ons lichaam als ons fantastische instrument om te voelen en te ervaren.
Zondag 4 september

Tussen de performances en workshops door staat er de hele dag een HUG DESK in de tent waar queer, somatisch seks advies wordt gegeven. Iedereen is welkom 💓💕💓

 • Movement through the elements
  12:00 - 14:00, locatie: Bonnefanten Pop-up museum / tent

  Een bewegingsoefening inclusief aanraakinstructies geïnspireerd door lucht, water, vuur en aarde. Samen oefenen we verschillende aanraakvaardigheden terwijl we ons lichaam laten zweven met het weer.

 • The pleasure positive closing ceremony
  14:30 - 16:30, locatie: Bonnefanten Pop-up museum / tent

  We komen samen met het besef van de kracht van transformatie, en verbinden onszelf met de wijsheid die ons lichaam leeft. We nodigen iedereen uit om wensen en dromen voor het welzijn van ieder lichaam, het collectieve lichaam en de planeet te manifesteren. Deze ceremonie zal bestaan uit opeenvolgingen van sharings: het delen van ervaringen en emoties en van bewegingsoefeningen beïnvloed door de elementen. We voelen rond in ons hart en laten onze emoties aanwezig zijn. Collectief spreken we een betovering uit over de toekomst.

Hoofdbeeld: The Death of melanie bonajo, Bonnefantenmuseum, 2018 © Gert Jan van Rooij