CERAMIX
Keramiek in de kunst van Rodin tot Schütte


In samenwerking met Cité de la céramique (Sèvres – F) en la Maison Rouge (Parijs – F) presenteert het Bonnefanten onder de titel CERAMIX een tentoonstelling over het gebruik van keramiek door 20e- en 21e-eeuwse kunstenaars. Van 16 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016 toont het museum een selectie van meer dan 250 topstukken uit internationale museum- en particuliere collecties (o.a. Victoria & Albert Museum in Londen, Museo Internazionale della ceramica in Faenza, Petit Palais in Parijs, Marck Larock-Granoff, Isabelle Maeght, Alain Tarica, Luciano Benetton).

CERAMIX vertelt aan de hand van meer dan 250 kunstwerken het verhaal van de keramische kunst vanaf het begin van de vorige eeuw tot heden, met ruime aandacht voor de naoorlogse artistieke keramiek productie en hedendaagse kunst in Europa, Noord-Amerika en Azië. Er zijn kunstenaars geselecteerd die in uiteenlopende vormen het materiaal hebben gebruikt, van schilderijen en sculpturen tot installaties in gemengde techniek. De opstelling van de tentoonstelling is zowel chronologisch als thematisch en omvat ook een aantal monografische zalen die zijn ingericht in nauwe samenwerking met de kunstenaars in kwestie, onder wie Johan Creten en Klara Kristalova.

Het gaat om een eigenzinnige selectie, samengesteld door de gastconservatoren Camille Morineau en Lucia Pesapane, met werken van meer dan 100 kunstenaars waaronder Matisse, Rodin, Picasso, Thomas Schütte en Ai Weiwei. De gastconservatoren Camille Morineau en Lucia Pesapane werkten eerder al samen aan tentoonstellingen over Gerhard Richter, Roy Lichtenstein, Niki de Saint Phalle en elles@centrepompidou. De première van deze tentoonstelling vindt plaats in Maastricht. In het voorjaar 2016 reist de tentoonstelling naar Parijs en Sèvres.

Shary Boyle, King Cobra, 2010

Afbeelding: Shary Boyle, King Cobra, 2010

De pers over CERAMIX:

"Nooit eerder is in Europa een even groot als divers overzicht gegeven van de keramische kunst als in het Bonnefantenmuseum te Maastricht met de expositie CERAMIX".Arjan Reinders, 'Kreeftenschalen met Schwung', De Groene Amsterdammer, augustus 2015

"The show challenges notions that ceramics are traditional, mannered and overly precious"Nina Siegal, 'Exploring the unfamiliar, and unsettling, realms of ceramics', The International New York Times, oktober 2015

**** "Een betere indruk van wat er de afgelopen honderd jaar op keramiek gebied gemaakt is, kun je niet krijgen"Maaike Staffhorst, 'Funky Keramiek', De Telegraaf, 16 november 2015.