Cai Guo-Qiang: My Stories of Painting

Op 29 september 2016 ontving Cai Guo-Qiang (1957, Quanzhou, Fujian, China) de Bonnefanten Award for Contemporary Art 2016 (BACA). De BACA is de belangrijkste prijs voor internationale beeldende kunst in Nederland en werd in 2016 voor de negende keer uitgereikt. De Award is een eerbetoon aan een levende niet-Westerse kunstenaar met een uitzonderlijk oeuvre en aanwijsbare invloed op andere kunstenaars, tentoonstellingsmakers en kunstprofessionals.

Cai Guo-Qiang: My Stories of Painting
My Stories of Painting is de eerste tentoonstelling die de nadruk legt op de schilderkunst van Cai Guo-Qiang. Het overgrote deel bestaat uit een verkenning van diverse schildertechnieken en formaten, met meer dan honderd werken uit verschillende periodes in zijn leven. De tentoonstelling begint in China met water- en olieverfschilderijen, opdrachten uit Cai's studententijd, experimentele werken en olieverfschilderijen met buskruit. Daarna volgt de periode in Japan met schilderijen en tekeningen die volledig met buskruit zijn gemaakt.

Vervolgens voert de tentoonstelling naar New York en het internationale podium. Deze schilderijen, waaronder enkele recente werken die tot stand kwamen toen Cai zich opnieuw toelegde op het maken van buskruitschilderijen, vormen een reflectie van de unieke uitdagingen waar hij met zijn consistente artistieke werkwijze tegenaan liep.

Daarnaast speelt in de tentoonstelling zijn familie een grote rol: zijn grootmoeder, zijn ouders, zijn vrouw en zijn dochters. Bezoekers krijgen inzicht in de kunsthistorische achtergrond van de schilderijen en worden ingewijd in zowel de tedere en intieme als de bittere en zware kant van het leven van de kunstenaar.

Over Cai Guo-Qiang
Cai Guo-Qiang werd in 1957 geboren in de stad Quanzhou in China. Tegenwoordig woont en werkt hij in New York. Cai heeft met diverse media gewerkt, waaronder tekeningen, installaties, videokunst en performancekunst. Met de oosterse filosofie en hedendaagse maatschappelijke vraagstukken als conceptuele basis, vormen deze locatie gebonden projecten en kunstwerken een interpretatie van en reactie op de lokale cultuur en geschiedenis. Zijn beroemde buskruitexplosies en enorme installaties zitten vol leven en explosieve energie. Ze overschrijden de grenzen van het tweedimensionale en zijn naar buiten gericht, naar de maatschappij en de natuur. In de afgelopen dertig jaar heeft Cai's kunst zijn sporen nagelaten in verschillende disciplines op vijf continenten. Cai was tevens curator van het eerste Chinese Paviljoen tijdens de 51e Biënnale van Venetië (2005) en was Director of Visual and Special Effects tijdens de openings- en slotceremonie van de Olympische Spelen in Peking in 2008.
Bonnefanten Award for Contemporary Art (BACA) 2016
Met de tentoonstelling en de publicatie van BACA-laureaat Cai Guo-Qiang schenkt het Bonnefanten aandacht aan een uitzonderlijk en invloedrijk oeuvre binnen de hedendaagse kunst, en laat het zijn publiek kennismaken met een relevant maar voor velen nog onbekend hoofdstuk uit de kunstgeschiedenis. De jury voor de editie van 2016 bestond uit Cao Fei (kunstenaar), Stijn Huijts (artistiek directeur Bonnefantenmuseum), William Lim (architect, collectioneur), Carol Lu (curator, schrijver), Lars Nittve (voormalig directeur M+ Museum Hong Kong) en Uli Sigg (collectioneur Chinese hedendaagse kunst). De BACA werd eerder uitgereikt aan Eija-Liisa Ahtila (2000), Neo Rauch (2002), Pawel Althamer (2004), Bethan Huws (2006), John Baldessari (2008), Francis Alÿs (2010), Mary Heilmann (2012) en Laura Lima (2014).

image.png

**** Telegraaf, 04-01-2017"Het speelse enthousiasme van de kunstenaar, die diep van binnen een jongen is gebleven die met vuur speelt, werkt besmettelijk".