Het Bonnefantenmuseum toont een omvangrijke tentoonstelling van fotografisch werk van Andy Summers

Sinds 1979, het jaar waarin The Police een legendarisch optreden verzorgde op Pinkpop, is Summers ook een fanatieke fotograaf. In 2012 maakte hij de film Can't stand losing you, gebaseerd op zijn gelijknamige autobiografie, waarin zijn fotografiepraktijk een belangrijke rode draad vormt. De foto's, die hij maakte tussen 1979 en 2018, tonen een voorkeur voor nachtopnames en bestrijken een breed geografisch gebied, van de Altiplano van Bolivia tot de straatjes van de Golden Gai in Tokio. Ze geven blijk van een gevoel van intimiteit, surrealisme en situaties die kunnen worden omschreven als in medias res, midden in de handeling.

Het Bonnefantenmuseum toont vanaf 7 juni een omvanrijke selectie fotografisch werk van Andy Summers uit de periode 1979 - 2018 in de tentoonstelling A Certain Strangeness. De tentoonstelling bestaat uit een algemeen gedeelte van 184 werken en een aparte serie van 250 foto's die ontstaan zijn tijdens de concerttours van The Police. De aparte serie zal tijdens de jubileumeditie van Pinkpop 2019 onder de naam Let's Get Weird te zien zijn in het Bonnefanten Pinkpop-up museum.

Summers stelt dat zijn fotografie mogelijk is beïnvloed door zijn fascinatie voor muziek en dat fotografie een visuele tegenhanger vormt van de muziek die constant door zijn hoofd speelt. Zoals zijn muzikale voorkeur kan worden omschreven als een hang naar het melancholische, de convulsieve melodische lijn, het duistere akkoord en de zwervende noot, wordt hij in zijn visuele praktijk ook aangetrokken tot een broeierige minor key-fotografie.

"I'm better for it and I prefer to keep things simple and see what sounds I can get out of my head and hands rather than relying on a sound that someone else created."

Andy Summers

Eenmalig Nederlands soloconcert

Op 7 juni 2019 geeft Andy Summers een eenmalig Nederlands soloconcert in Parkstad Limburg Theaters te Heerlen. Tijdens dit concert zullen projecties van zijn fotografisch werk uit de tentoonstelling A Certain Strangeness te zien zijn. Het concert fungeert daarmee als een performance aanvullend op de tentoonstelling in het Bonnefanten.

Voor meer informatie en tickets zie: www.plt.nl

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie met teksten van Gilles Mora en Andy Summers. De publicatie is verkrijgbaar in het Engels en wordt uitgegeven door University of Texas Press in samenwerking met Editions Hazan. Tijdens de opening zal er de gelegenheid zijn om de publicatie te laten signeren door de kunstenaar.

Exhibition initiated by the City of Montpellier, with the Bonnefantenmuseum, Maastricht © Andy Summers

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden