Het Bonnefanten

Verrassend onderscheidend in oude, moderne en hedendaagse kunst.

Oude meesters vinden samen met moderne en hedendaagse kunst hun plek in het iconische, door de Italiaanse architect Aldo Rossi ontworpen gebouw. Het Bonnefanten vertelt verhalen met de vaste collecties, tijdelijke tentoonstellingen, rondleidingen, bijzondere lezingen, events en familieactiviteiten. In de Museumshop vind je een bijzonder assortiment kunstcadeaus en in museumcafé Ipanema kun je heerlijk lunchen.

Visie

Het Bonnefanten wil de kunstwereld verbinden met de maatschappij en de bezoeker uitdagen om zichzelf en de wereld waarin hij leeft beter te begrijpen.

Missie

Betekenisvolle esthetische, educatieve, intellectuele en culturele ervaringen bieden aan een breed en divers publiek en daarmee het leven van mensen verrijken.

Ambitie

Dé meest toonaangevende plek in binnen- en buitenland om niet-mainstream kunstenaars en kunstpraktijken te ontdekken.

Bonnefanten, Beating Time 2019, photo Manor Lux

De pijlers waarop het Bonnefanten zich profileert:

  1. Als kunstenaars museum met een onderscheidende oriëntatie op de verborgen canon. Invloedrijke kunstenaars die juist niet op de mainstream podia te vinden zijn passen bij de eigenwijze accenten in de tentoonstellingsprogrammering. Waar mogelijk worden steeds ook de dwarsverbanden tussen de oude, moderne en hedendaagse kunst zichtbaar gemaakt.
  2. Als lerend museum dat zich richt op onderzoek, talentontwikkeling en educatie. Dat betreft enerzijds de artistieke productie als resultaat van de creatieve onderzoekende kunstenaars, anderzijds de professionele wereld van tentoonstellingsmakers, collega-musea, wetenschap en kunstonderwijs, waarmee het museum in de praktijk de samenwerking zoekt in het kader van onderzoek, experiment en talentontwikkeling.
  3. Als thuishaven voor een breed en divers publiek. Het museum is niet alleen een bewaarplaats, maar ook een plek om verbindingen tussen de wereld van de kunst en de verschillende communities waarvoor die kunst een rol als betekenisgever kan spelen, met elkaar te verbinden.

Education, 2019, Photo Justin Livesey

De onderscheidende factor van het Bonnefanten in het nationale museale landschap, is de signalerende functie en verrassende tentoonstellingsprogrammering. Er wordt bewust gekozen voor kunst en kunstenaars die (nog) niet op alle mainstream podia te vinden zijn, de verborgen canon. Deze nog onderbelichte kunstpraktijken zijn onbekend bij het grote publiek en vaak nog niet of nauwelijks in Nederland getoond. Het betreft lokale, regionale en (inter-)nationale kunstenaars, met daarbij een proactieve oriëntatie op artistieke praktijken uit niet-Westerse regio’s.

Vertaald naar merkwaarden voor het Bonnefanten, het museum staat voor:

  • Verrassende toonaangevende presentaties en uitdagende tentoonstellingen
  • Voortrekkersrol en signalerende functie bieden blik op andere kunstwerelden
  • Gastvrije omgeving, een thuishaven
  • Bron van inspiratie en creativiteit