Van de Biënnale van Venetië naar Cultura Nova, Heerlen: melanie bonajo in het Bonnefanten Pop-up museum

Met trots presenteert Bonnefanten op festival Cultura Nova in het Bonnefanten Pop-up museum de film Night Soil #1 / Fake Paradise (2014-2016) van melanie bonajo (hen/hun). bonajo vertegenwoordigt dit jaar Nederland tijdens de prestigieuze Biënnale van Venetië, en is nu tijdelijk te zien in hun hometown Heerlen.

Nieuwe rituelen in Night Soil#1 / Fake Paradise

Night Soil #1 / Fake Paradise is het eerste deel van de Night Soil Trilogy, waarin bonajo groepen mensen volgt in hun zoektocht naar manieren om tegen gevoelens van vervreemding, versnippering en isolement te vechten. Volgens bonajo worden deze gevoelens vaak veroorzaakt door de verleidingen en de druk vanuit de huidige consumptie- en mediamaatschappij. Door nieuwe rituelen te creëren proberen deze groepen een nieuwe, diepe band met elkaar en met de aarde tot uitdrukking te brengen. Ze doen dat vaak buiten de gevestigde systemen om, en zelfs in de vorm van alternatieve leefstijlen die naar het illegale neigen.

Het helende effect van Ayahuasca

In Night Soil #1 / Fake Paradise onderzoekt bonajo het helende effect van de hallucinogene drug ayahuasca. Ayahuasca is in de meeste landen illegaal, maar wordt al eeuwenlang gebruikt bij inheemse ceremonieën in het Amazonegebied. Bij inname, krijg je nieuwe inzichten over jouw plek in de wereld en je relatie met de natuur. De film toont de dunne lijn tussen deel uitmaken van een hechte alternatieve gemeenschap en eenzaam escapisme.

Workshops 3 & 4 september: begrenzingen van intimiteit en aanraking

Op 3 en 4 september zet bonajo samen met Skinship een Pleasure Positive Somatic Art Camp op op Cultura Nova. Tijdens deze Art Camp worden intimiteit en aanraking uit de begrenzingen van de slaapkamer en romantische relaties gehaald. Het wordt een op aanraking gebaseerde plek om onze ‘skinship’ te ontdekken.

Aanrakingsturorials, gratis inimiteitsbegeleiding en meer!

In het Bonnefanten Pop-up museum bieden bonajo en Skinship interactieve workshops aan, gericht op manieren om verbinding te maken met onze eigen huid en die van anderen, door terug te gaan naar een plek waar we onze onderlinge verwantschap voelen via een verscheidenheid aan aanrakingstutorials, gratis seks- en intimiteitsbegeleiding en educatiesessies voor queers.

Drag Race, Boundary Boss, Fuck Like you Dance

Buiten op het festivalterrein vindt een reeks evenementen en workshops plaats waar je aan mee kunt doen, zoals een Drag Race, Boundary Boss, een consent-workshop, Fuck Like you Dance: een bekkenbodem-parade, Under your skin en een All you can eat Ass buffet. Meer details worden aangekondigd op de social media van het Bonnefanten. Deelname aan de workshops is gratis.

De kunst van melanie bonajo

melanie bonajo (Heerlen, 1978) neemt een heel eigen positie in binnen de hedendaagse beeldende kunst. Hen heeft zich ontwikkeld tot een tegendraadse kunstenaar die werkt in en tussen verschillende disciplines, waaronder fotografie, video, installaties, publicaties, performance en muziek. bonajo valt op door hun anarchistische inslag en hun energieke vermogen voortdurend te ontsnappen aan maatschappelijke conventies.

Skinship: vriendschapsorgasmes vieren

Tegenwoordig werkt bonajo veel samen met Skinship. Skinship is een collectief gericht op queer/trans/non-binair/genderfluïde/a-gender/genderexpansief en femme, dat het lichaam herprioriteert als een instrument voor verbinding en veiligheid. Skinship cultiveert aanraking, plezier, seksualiteit, speelsheid, instemming, grenzen en vriendschap als een vorm van activisme. Skinship is een instrument voor gemeenschapsvorming en vreemde praktijken die nog geen eigen plek hebben: Rename your genitals! Forest focusing, Invoke your inner slut, Purrrr piles en Sober orgies. Ze willen graag leren hoe te gaan liggen. Ze zijn een horizontaal, ga-op-je-matras-liggen, (seksuologisch) nest voor lichaamswerk. Ze zijn een positieve ruimte voor seks en sekswerkers. Ze vieren vriendschapsorgasmes.

Kom naar het Bonnefanten Pop-up museum op festival Cultura Nova:
  • Vrijdag 26 augustus, 19.00-21.00 uur
  • Zaterdag 27 en zondag 28 augustus, 12.00-22.00 uur
  • Maandag 29 augustus t/m vrijdag 2 september, 14.00-22.00 uur
  • Zaterdag 3 september, 12.00-22.00 uur
  • Zondag 4 september, 12.00-17.00 uur