The Studio #9: Sara Bachour: Presents for the Future

De serie The Studio in het Bonnefanten biedt een podium aan kleinschalige solopresentaties waarin kunstenaars verslag doen van recente ontwikkelingen in hun werk.

Met enthousiasme kondigt Bonnefanten The Studio #9: Presents for the Future aan met het intrigerende werk van Sara Bachour (1988, Bologna-Maastricht). Bachour maakt kunst over de plek waar we een groot deel van ons leven doorbrengen: het internet. De video’s, sculpturen en installaties tonen hoe we als mens omgaan met sociale media en nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie.

In Presents for the Future versmelt Bachour de echte wereld met de wereld van de verbeelding. We worden voortdurend bedolven onder beelden en teksten. Overheden, bedrijven, bots, influencers en beroemdheden willen ons overtuigen van ideeën en producten. Hoe kunnen we nog weten wat echt is?

Inspiratie

Bachour beeldt zich graag in hoe andere mensen leven. Online komt ze allerlei personen tegen. Ze neemt nooit contact op. Wel klikt ze verder op gebruikersnamen of hyperlinks. Opmerkingen onder Instagramfoto’s, gebaren in YouTubevideo’s of gesprekken met AI zetten Bachours fantasie in werking. In haar kunstwerken combineert ze deze opmerkelijke momenten met dingen waar ze aan denkt. Zo zie je inspirerende uitspraken van iemand met een midlifecrisis op witte bogen. Bachour zag deze bogen dan weer in het gebouw van de spirituele groepering EnlightenNext. In een ander werk zie je een hagedis die warmte zoekt bij een modem. Het doet de kunstenaar denken aan de manier waarop mensen gezelschap zoeken op het internet. In de werken van Bachour zien we de zoektocht naar betekenis in een digitale wereld steeds terugkomen.

The Studio

Bachour is de vijfde ontvanger van het Limburg Beeldende Kunst Stipendium, dat in 2018 werd ingesteld door de Provincie Limburg. Het stipendium wil het werk van Limburgse kunstenaars aanmoedigen en onder de aandacht brengen van een groter publiek. Het stipendium omvat een beurs, een solopresentatie in The Studio van het Bonnefanten en een werkperiode van zes maanden aan de Jan van Eyck Academie, afgesloten met een deelname aan de Open Studio’s.

Noot voor pers:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Nina Keuschnigg via pressoffice@bonnefanten.nl of 0031 (0)6 55 23 27 21.

Header: Sara Bachour, Christophe, 2021, gestikt, geschilderd en gequilt stof, 256 x 175,5 cm. Sara Bachour. Foto: courtesy Sara Bachour.

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden