Te zien van 10.12.2022 t/m 04.06.2023
In de laatste maand van het jaar opent in het Bonnefanten de zevende editie van The Studio. In deze studiopresentatie presenteert Minne Kersten (1993, Utrecht) de installatie The Same Room, een verborgen kamer waarin zij de verwevenheid van menselijke emoties met architecturale ruimtes onderzoekt. The Studio biedt een podium aan kleinschalige solopresentaties waarin kunstenaars verslag doen van recente ontwikkelingen in hun werk.

Emotionele verbinding met architectuur

Met de installatie The Same Room onderzoekt Minne Kersten de verbinding tussen een slaapkamer als een fysiek gebouw en de persoonlijke herinneringen die verbonden zijn aan deze plek. Kersten is specifiek geïnteresseerd in hoe deze ruimte, wanneer zich iets traumatisch afspeelt, verandert. Hiervoor ensceneerde ze een slaapkamer in een zelfgebouwde filmset, welke in aanraking is gekomen met het element water.

De door water aangetaste kamer is stil en laat tegelijkertijd zien dat er iets is gebeurd. Via een installatie, schilderijen en een beeldhouwwerk biedt Kersten verschillende perspectieven waarop je naar de slaapkamer kunt kijken. Zo kent water als begrip verschillende betekenissen. Voor de een heeft water een destructieve kracht, terwijl het voor de ander leven gevend is. Als beeldend kunstenaar met een literaire inslag, is Kersten voortdurend op zoek naar hoe suggestieve beelden ervaren en geïnterpreteerd worden, en hoe dit wordt beïnvloed door persoonlijke en culturele associaties.

Courtesy van Minne Kersten. Foto: Roos Quakernaat.
Courtesy van Minne Kersten en Annet Gelink Gallery. Foto: Roos Quakernaat.

Het geheugen van architecturale ruimtes

In alle werken in The Same Room ontbreekt de mens. De slaapkamer, de spullen die er staan en het water, vertellen samen het verhaal van de personen die het geheel zo achterlieten; het geheugen van de architecturale ruimte. Naast wisselende perspectieven aan de hand van verschillende media, reikt Kersten met The Same Room ook gelaagde interpretaties van een verhaal aan.

Minne Kersten

Minne Kersten studeerde in 2016 af aan de Gerrit Rietveld Academie (Amsterdam) waarna zij van 2018 tot 2020 deelnam aan De Ateliers (Amsterdam). In 2022 werd zij genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs, en werd ze geselecteerd voor een residentie bij Triangle-Astérides (Marseille, Frankrijk).

The Studio #7: Minne Kersten is te zien tot en met 4 juni 2023.

DOWNLOAD PERSMAP

Noot voor pers: voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Debbie Jans via pressoffice@bonnefanten.nl of +31 (0)6 22 29 01 84