Te zien van 03.07.2022 t/m 27.11.2022

Live performance op zaal: van 3 juli tot en met 21 augustus 2022

Aan het begin van de zomer start in het Bonnefanten de zesde editie van The Studio. The Studio biedt een podium aan kleinschalige solopresentaties waarin kunstenaars verslag doen van recente ontwikkelingen in hun werk. In deze zesde studiopresentatie is het de beurt aan Gladys Zeevaarders & Sophie Johns (1993, Kerkrade & 1993, St. Gallen).  Het kunstenaarsduo maakte voor de tentoonstelling Condities voor het maken van een werk grote abstracte potloodtekeningen die ontstaan in langdurige, gezamenlijke werksessies. In The Studio #6 zijn ze van 03.07.2022 tot 21.08.2022 live op zaal aan het werk.

Het verkennen van het onbekende

Samen buigen Gladys Zeevaarders & Sophie Johns zich met een spectrum aan potloden over een wit vel papier op een tafel en werken ze aan één tekening. Ze vormen een kunstenaarsduo, dat de positie van het individu in hun samenwerking probeert te verschuiven. Het gaat hen om het weg laten vallen van de ego’s, het ontdekken waar de een ophoudt en de ander begint. “Samenwerken betekent voor ons de mogelijkheid om te creëren door een doorlopende dialoog binnen onze praktijk te hebben, waarin posities elkaar verscherpen door elkaar vragen te stellen en waarbij het werk centraal staat. Met andere woorden: we willen iets van elkaar leren.”

2. ZEEVAARDERS & JOHNS.jpg

Courtesy of Gladys Zeevaarders & Sophie Johns

Een licht rebelse daad tegen de status quo

Wanneer komt de tekening los van het materiaal, van potloodlijnen op papier en wordt het zeker iets; krijgt het bestaansrecht? Zeevaarders & Johns zijn op zoek naar het moment dat deze waarde zich aandient. Ze zijn benieuwd of ze geconcentreerd kunnen blijven tekenen in het bijzijn van mensen. Om daar inzicht in te krijgen zijn bezoekers van The Studio #6 uitgenodigd om in de zomermaanden het maakproces bij te wonen. Na voltooiing van deze creatieve periode wordt door middel van een rituele handeling een tekening aangeboden aan de toeschouwer. Zo geven Zeevaarders & Johns een gedeelde herinnering aan het ontstaansproces mee, alsook overdenkingen over kunst als handelswaar en de gevolgen van de consumptiemaatschappij, omgangsnormen en het gebrek aan dialoog.

Stimulering werk jonge Limburgse kunstenaar

Het duo Gladys Zeevaarders & Sophie Johns is de derde ontvanger van het Limburg Beeldende Kunst Stipendium (LBK), een beurs ingesteld door de Provincie Limburg. Het stipendium wil het werk van jonge Limburgse kunstenaars stimuleren en onder de aandacht brengen van een groter publiek. Het stipendium behelst een werkperiode aan de Jan van Eyck Academie, een tentoonstelling in The Studio en een geldbedrag van € 5000,-.

DOWNLOAD PERSMAP

Noot voor pers: voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Debbie Jans via pressoffice@bonnefanten.nl of +31 (0)6 22 29 01 84