The Studio #5: Antoine Berghs

In The Studio #5 toont Berghs werk waarin zijn pogingen tot zelftransformatie centraal staan.

Vanaf woensdag 22 september start in het Bonnefanten de vijfde editie van The Studio. The Studio biedt een podium aan kleinschalige solopresentaties waarin kunstenaars verslag doen van recente ontwikkelingen in hun werk. In deze vijfde editie is het de beurt aan Antoine Berghs (1971 Geleen - Maastricht). In The Studio #5 toont Berghs werk waarin zijn pogingen tot zelftransformatie centraal staan en openbaart hij de recente ontwikkelingen binnen dit spirituele universum. Op 22 oktober, een belangrijk moment binnen zijn presentatie, opent Berghs tijdens Museumnacht Maastricht de tentoonstelling middels een rituele performance.

Een reis naar binnen

Antoine Berghs omschrijft zijn werk bij voorkeur als een ononderbroken pelgrimstocht: ‘een louteringstocht om vat te krijgen op de dingen en de wereld’. Voor Berghs is kunst maken een reis, diep naar binnen, die gaat over verandering en het verleggen van grenzen. Zoals Berghs zegt: “Echte verandering komt niet van buiten, die vindt diep binnenin plaats”.

De titel van de tentoonstelling:

adjust your vision
in case you find pity in pain
enter like it’s supposed to
say yes at every door
we harvest the blue

In zijn werk tracht Berghs deze oprechte ervaring van binnenuit te tonen: aanwezig zijn in een materiële wereld terwijl hij zichzelf voor een groot deel ervaart als een niet-lichamelijk, geestelijk en energetisch wezen.

Rituele performance

De tentoonstelling ontvouwt zich in twee delen:

  • Deel 1: Tot 22 oktober zijn de scharnierende luiken, ofwel ‘portalen’, gesloten en zijn alleen de zijden met abstracte motieven bedoeld voor meditatie zichtbaar.
  • Deel 2: Na een rituele performance voor publiek, uitgevoerd door de kunstenaar tijdens Museumnacht Maastricht op 22 oktober, gaan de luiken open. Vanaf dat moment wordt de bezoeker geconfronteerd met Berghs’ fragiele binnenwereld in de vorm van een reeks figuratieve grote kleurpotloodtekeningen.

Antoine Berghs

Antoine Berghs studeerde tussen 1990-1995 aan de Maastrichtse kunstacademie en aansluitend aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. In 2002-2003 was hij artist-in-residence bij MoMA PS1 in New York. In 2004 won Berghs de Charlotte van Pallandt Prijs en in 2006 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Zijn werk is veelvuldig tentoongesteld in groeps- en solotentoonstellingen in binnen- en buitenland, waaronder in Museum Arnhem, Bonnefanten in Maastricht, De Domijnen Sittard, Schunck Heerlen, Kunstmuseum Den Haag en Tate Modern in London. Zijn werk is opgenomen in vele museale, bedrijfs- en privécollecties.

The Studio #5: Antoine Berghs is te zien t/m 27 maart 2022.

DOWNLOAD PERSMAP

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden