In deze vierde studiopresentatie is het de beurt aan Floor Martens (Reuver, 1998), die onder meer met een bijzondere fotoserie getiteld: Lijftaal thema’s als kracht en liefde, verlies en verdriet aan de orde stelt.

Diepgewortelde intuïties

Voor The Studio #4 verdiepte Floor Martens zich de afgelopen maanden aan de Jan van Eyck Academie in fotografische processen en technieken. Het menselijk lichaam is hierin het onderwerp. Daarbij gaat haar aandacht naar haar eigen kwetsbaarheid en gevoelens van onder meer verlies, angst en onzekerheid. Geraakt door een intense dansperformance gebaseerd op Ayahuasca-ceremoniën, neemt ze zelf deel aan een reeks Ecstatic-dance sessies, een soort meditatieve en expressieve, vrije dansvorm. Het vrije bewegen maakt veel los bij Martens die zich verwondert over het instinctieve vermogen van het lichaam om diepgewortelde intuïties uit te drukken. ‘Bij dans is de essentie veel dichterbij’, aldus Martens.

Ze maakt foto’s van zichzelf terwijl ze danst en vraagt vrienden om eveneens voor de camera te dansen of te bewegen. De analoge opnamen van de jonge vrouwen en mannen presenteert Martens als een ingelijste reeks zwart/wit foto’s aan de wand. Ze doen wel denken aan emblemata, zinnebeelden die abstracte begrippen uitdrukken zoals kracht en liefde.

Martens’ verwondering over het essentiële en eerlijke van individuele lichaamsexpressie wordt zo een verkenning naar een nieuwe mentale en emotionele taal. Naast de nieuwe fotoserie laat Martens fragmenten uit haar dagboeken en briefwisselingen horen als audiowerk en toont deze tevens in typeschrift op grote bladen.

Online interview

Naar aanleiding van de tentoonstelling vindt een interview plaats tussen Floor Martens en onze conservator hedendaagse kunst Paula van den Bosch. Het interview zal na de opening van de tentoonstelling online beschikbaar zijn via de social mediakanalen en de website van het Bonnefanten.

Stimulering werk jonge Limburgse kunstenaar

Floor Martens is de tweede ontvanger van het Limburg Beeldende Kunst Stipendium (LBK), een nieuwe beurs ingesteld door de Provincie Limburg. Het stipendium wil het werk van jonge Limburgse kunstenaars stimuleren en onder de aandacht brengen van een groter publiek. Het stipendium behelst een werkperiode aan de Jan van Eyck Academie, een tentoonstelling in The Studio en een geldbedrag van € 5000,-. Floor Martens verbleef in het najaar van 2020 aan de Jan van Eyck Academie. Het resultaat wordt nu gepresenteerd in The Studio #4.

The Studio #4: Floor Martens is te zien t/m 05.09.2021.

Noot voor pers: voor een perspreview, meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Justin Livesey via pressoffice@bonnefanten.nl of 0031 (0)6 53 22 68 16.