Credits: Morena Bamberger, Untitled (work in progress), 2019

The Studio biedt een podium aan kleinschalige solopresentaties waarin kunstenaars verslag doen van recente ontwikkelingen in hun werk. In deze tweede studiopresentatie is het de beurt aan Morena Bamberger (Roermond, 1994), die met Ethereality een nieuw, ruimtevullend werk presenteert naar aanleiding van een reis naar Zwitserland.

Tomeloze, ongrijpbare fantasie en alledaagsheid

Ethereality is een samentrekking van twee woorden met een tegengestelde betekenis: ethereal en reality. De installatie met videobeelden toont een vervreemdende mix van tomeloze, ongrijpbare fantasie en alledaagsheid, wat kenmerkend is voor deze kunstenaar. Haar mysterieuze wereld tovert ze tevoorschijn met simpele materialen als afdekplastic, glitterstoffen en polystyreenplaten die ze beschildert met pastelkleurige verf; met roterende molentjes die beweeglijke glimlichtjes als sterrenstof door de ruimte laten dwarrelen; met her en der geprojecteerde videobeelden die een wereld tonen tussen de realiteit en een droom. Voor de film ging Bamberger op een spirituele reis in de Zwitserse bergen, een soort van vision quest zoals ze het zelf noemt, om dichter bij haar intuïtie te komen en om haar kwetsbaarheid en kracht te ervaren. Het is voor het eerst dat Bamberger zelf de hoofdrol speelt in haar film. Afgelopen twee jaar trok haar werk juist de aandacht door de manier waarop ze met haar videocamera de omgeving van Roermond verkende en de volstrekt open wijze waarop ze vrienden, familie maar ook toevallige voorbijgangers filmde. Dat leverde onverwachte, ontregelende gebeurtenissen op, zoals te zien is in haar prachtige afstudeerfilm 'Home ground' uit 2018.

Sinti gemeenschap

De wens harmonieuze verbindingen te creëren tussen mensen, dieren en landschap lijkt te verklaren uit haar achtergrond. Ze groeide op in een woonwagenkamp in de buurt van Roermond, maar koos haar eigen pad, los van de zeer hechte Sinti gemeenschap om als eerste in haar familie te kunnen studeren. In 2017 maakte Bamberger daarover een film getiteld: 'Terug naar de Roedel'. Ze keerde hiervoor enige tijd terug naar het woonwagenkamp in een poging via haar werk en belevingswereld opnieuw in verbinding te komen met haar familie.

Stimulering werk jonge Limburgse kunstenaar

Morena Bamberger is de eerste ontvanger van het Limburg Beeldende Kunst Stipendium (LBK), een nieuwe beurs ingesteld door de Provincie Limburg. Het stipendium wil het werk van jonge Limburgse kunstenaars stimuleren en onder de aandacht brengen van een groter publiek. Het stipendium behelst een werkperiode aan de Jan van Eyck Academie, een tentoonstelling in 'The Studio' en een geldbedrag van € 5000,-. Morena Bamberger verbleef in oktober en november 2019 aan de Jan van Eyck Academie, waarna haar werk tentoongesteld wordt in de projectruimte van het Bonnefanten. Het LBK Stipendium is door de provincie in 2018 als het 'Lex ter Braak stipendium' gegeven aan Lex ter Braak, ter gelegenheid van zijn afscheid als directeur aan de Jan van Eyck Academie.

Studiopresentatie

De studiopresentatie The Studio #2: Morena Bamberger, Ethereality is te zien in het Bonnefanten van 26 november t/m 12 april 2020.