Op 26 en 27 maart 2022 organiseren initiatiefnemers Marta Volkova en Slava Shevelenko - het Russische kunstenaarsduo uit Maastricht, met Oekraïense roots - in het Bonnefanten een kunstmarkt en performances ten behoeve van de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Kunstenaars Marta Volkova (1955) en Slava Shevelenko (1953) hebben schrijfster en columniste Marente de Moor (Den Haag, 1972) benaderd voor de realisatie van twee perfomances. De Moor woonde in de jaren negentig in Rusland, waar ze aan de theaterschool studeerde en artikelen en columns schreef voor weekblad De Groene Amsterdammer (later gebundeld als Petersburgse Vertellingen). 

Voor wie wil ervaren hoe het voelt als de waarheid wordt verdraaid waar je bij staat, is dit weekend in het Bonnefanten de Winkel in Desinformatie geopend. Marente de Moor en René Walenbergh (tekstschrijver van communicatiebureau Walenbergh & Van Os) beheren deze ‘winkel’, waar bezoekers kunnen kiezen tussen voorgedrukte alternatieve waarheden of geïmproviseerde leugens. En er wordt in het museum een Bureau van Telefoonterreur geïnstalleerd. Dit bureau zal een dringend telefonisch offensief lanceren tegen overheidsinstanties in Rusland, die verantwoordelijk zijn voor het hersenspoelen van Poetins onderdanen.

Bezoekers krijgen dit weekend de gelegenheid om mooie werken te kopen op de Kunstmarkt, kunnen tegen betaling actief deelnemen aan twee indrukwekkende performances, en de Bonnefanten Museumshop biedt een aantal items uit het eigen assortiment te koop aan.
De opbrengst komt volledig ten goede van het Rode Kruis ten behoeve van de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Het Bureau van Telefoonterreur

De oorlog die Poetin voert is niet meer van deze tijd, en vraagt om antwoorden in de stijl van de twintigste eeuw. Geen blauw-gele emoticons dus, maar analoge telefoonterreur. In het auditorium kunnen bezoekers bij het door Russischtalige telefoonterroristen bemande schakelbord tegen betaling gesprekken aanvragen met Russische overheidsinstanties, om korte boodschappen door te geven. Tarieven variëren van 5 euro voor een boodschap voor een jeugdkamp van Poetins partij Verenigd Rusland, tot 20 euro naar de OMON, de oproerpolitie die demonstranten arresteert. Meer geven mag natuurlijk altijd. Het bureau biedt een keuze uit effectieve boodschappen en vragen. Als de instantie, kerk, krant of school vanwege de weekendsluiting niet opneemt, laten we de vraag achter op het antwoordapparaat of bellen we maandag terug.

Uitvoering performances Winkel in Desinformatie en het Bureau van Telefoonterreur zaterdag 26 en zondag 27 maart:
Deelname aan de Winkel in Desinformatie: doorlopend van 12:00 - 17:00 uur.
Deelname aan het Bureau van Telefoonterreur: doorlopend van 12:00 - 15:00 uur.

De Kunstmarkt is 26 en 27 maart geopend van 11:00 - 17:00 uur. Deelnemende kunstenaars zijn onder voorbehoud: Margriet de Bruin, Paul Devens, Hadassah Emmerich, Tineke Kambier, Keetje Mans, Mike Moonen, Willibrord Nota, Dorine van der Ploeg, Renee Reijnders, Ans Verdijk, Marta Volkova en Slava Shevelenko.

Locatie en toegang: de performances en de Kunstmarkt vinden in het auditorium van het Bonnefanten plaats. Toegang is gratis.