Positief BIS-advies Raad voor Cultuur aan Bonnefanten

3 juli 2024 kwam het verlossende advies van de Raad voor Cultuur om Bonnefanten ook de periode 2025 t/m 2028 op te nemen in de basisinfrastructuur!

Yes! Rijkssteun in het verschiet voor het Bonnefanten! 

Het was een spannende tijd voor Bonnefanten. Begin dit jaar moest het museum nog de concurrentie aan met het Limburgs Museum, want Gedeputeerde Staten van Provincie Limburg mocht maar één museum bij het Rijk voordragen voor de felbegeerde (Basisinfrastructuur) BIS-bijdrage van zo’n €300.000 per jaar. Na de beoordeling van de plannen was de Provincie overtuigd: ze droegen Bonnefanten voor om kans te maken op die felbegeerde bijdrage, en zegde ook nog eens toe dat bij positief resultaat dit bedrag te matchen met €250.000.  

3 juli 2024 kwam het verlossende advies van de Raad voor Cultuur om Bonnefanten ook de periode 2025 t/m 2028 op te nemen in de basisinfrastructuur! Dit advies moet wel overgenomen worden door het kabinet, maar Bonnefanten is supertrots op de uitkomst.  

Extra activiteiten voor een groot en divers publiek 

In de afgelopen vier jaar kon Bonnefanten met dat extra geld activiteiten ontwikkelen voor een breed en divers publiek. Denk aan het Bonnefanten pop-up museum op Pinkpop, Cultura Nova en MAAS!, de bijna maandelijkse Bonnefanten Free Fridays die in samenwerking met maatschappelijke en culturele partners worden vormgegeven, maar ook de extra verdiepende contextprogrammering zoals lezingen, performance, films en debatten bij lezingen. En niet te vergeten: de tweejaarlijkse educatieve kunsttentoonstelling voor kids en families. De bezoekersaantallen stegen zienderogen tot het historische aantal van 154.000 in 2023. En die aantallen stijgen nog steeds. 

Zaaloverzicht Bonnefanten Free Friday, maart 2023. Foto: Manor Lux

Zielsgelukkig 

Stijn Huijts, algemeen en artistiek directeur: “We zijn dolblij met het positieve advies en met de extra financiële armslag die daardoor mogelijk wordt, want een museum exploiteren is geen sinecure, ook al zie je dat van de buitenkant misschien niet direct. Door deze geoormerkte bijdrage kunnen we onze vooruitstrevende aanpak voortzetten en maken we het museum toegankelijker voor iedereen! Tenslotte zijn we het belangrijkste kunstmuseum onder de rivieren, daar moet iedereen van kunnen genieten.”  

Header: Bonnefantenmuseum aanzicht Maaszijde, 2006. Foto Kim Zwarts

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden