Pas de deux

Pas de deux is een tentoonstelling waarin regionale verzamelaars een werk uit de collectie van het Bonnefanten kiezen om het te combineren met een werk uit de eigen collectie.

Te zien t/m 03.12.2023. 

In Pas de deux zie je de kunst van het Bonnefanten in een nieuw licht. Dat komt door een uitzonderlijke samenwerking tussen het museum en regionale kunstverzamelaars. De collectioneurs brengen een kunstwerk uit de eigen verzameling en een iconisch werk uit de collectie van het Bonnefanten bij elkaar. De tentoonstelling laat zo kunst ‘van om de hoek’ zien die normaal verborgen blijft. Door de aanwezigheid van deze werken bekijk je ook de museumcollectie vanuit een nieuw perspectief; door de ogen van privéverzamelaars. Net als dansers ‘in duet’ hebben de kunstwerken in de presentatie samen een veelzijdiger en spannender verhaal te vertellen. Het Bonnefanten werkt in Pas de deux met twee koppels die verzamelen: Netty en Jeu van Sint Fiet en Gert en Nicole Beijer.     

De keuze van Netty en Jeu van Sint Fiet

Uit de collectie Van Sint Fiet spreekt liefde voor de regio, de eigen familie, en voor het vak van Jeu: huisartsgeneeskunde. De werken, meestal in opdracht gemaakt, voelen persoonlijk aan en bieden een holistische blik op het leven, het lichaam, en het verzamelen. Het koppel gelooft dat alles met elkaar te maken heeft en in elkaar overstroomt. Het opdrachtgeverschap komt voort uit lange relaties met kunstenaars. Een opdracht voor een nieuw werk is op zijn best een proces waarin beide partijen elkaar inspireren. 

Philip Akkerman, Triptiek, 2012. Collectie Netty en Jeu van Sint Fiet. 

Het duo kunstwerken dat Netty en Jeu presenteren in Pas de deux schijnt niet alleen licht op opdrachtgeverschap door de eeuwen heen, het vertelt ook over de veranderende rol van de kunstenaar. Deze wordt door de geschiedenis heen steeds autonomer, en is steeds meer aanwezig in zijn eigen werk. Uit de collectie van het Bonnefanten is het drieluik gekozen waarop de Aanbidding van het Christuskind, de Aanbidding van de drie koningen en presentatie van Christus in de tempel verbeeld worden. Het is gemaakt door de zogenoemde ‘Meester van 1518’, die in Antwerpen met zijn werkplaats talloze soortgelijke werken heeft geproduceerd. Het werk draait voor het verzamelaarskoppel niet om de maker, zijn naam is zelfs niet bekend, maar om het geloof en het prijzen van Jezus Christus. Het drieluik wordt gecombineerd met een triptiek van Philip Akkerman (1957, Vaassen). De kunstenaar maakt gewoonlijk alleen zelfportretten, maar bij dit drieluik zien we de portretten van Netty, Philip en Jeu. In het drieluik van Philip Akkerman staat de kunstenaar echter zodanig centraal dat we, als we goed kijken, driemaal zijn gezicht terug zien.   

De keuze van Gert en Nicole Beijer

De collectie Beijer bestaat vrijwel geheel uit non-figuratieve werken in diverse materialen en media, van schilderijen tot installaties, foto’s en video’s. Esthetiek en ambachtelijkheid zijn voor Gert en Nicole het selectiecriterium. De verzamelde werken zijn gemaakt door ongeveer 25 kunstenaars uit 15 verschillende landen. Het zijn overwegend jonge kunstenaars met een gedegen opleiding die al wel hun eerste stappen gezet hebben.  
 
In de Pas de deux van Gert en Nicole Beijer staat de eeuwenoude spreuk ‘Memento mori -gedenk te sterven’ centraal. Uit de Bonnefantencollectie is het vroeg 16e-eeuwse Corpus (1505-1510) van Jan van Steffeswert gekozen. Voor de Beijers is de uitbeelding van de getormenteerde Christus bij uitstek een memento mori. Het werk wordt gecombineerd met Tibaststigen 6 van Linnéa Sjöberg (1983, Zweden). Vernoemd naar het woonadres waar de kunstenaar opgeroeide. Dit werk, vertelt zij, is voor haar een memento mori. Het is een perkamenten zak vol met herinneringen uit haar ouderlijk huis, zoals twijgen uit de tuin, bouwafval en een oud T-shirt. Het zijn symbolen die staan voor het afscheid van haar jeugd: ‘partir c’est mourir un peu’. 
 

Met dank aan de verzamelaars Van Sint Fiet en Beijer. 

Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door:

Pas de deux
DOWNLOAD PERSMAP

Noot voor pers: voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Kris Németh via pressoffice@bonnefanten.nl of +31 (0)6-27364802. 

Hoofdbeeld: Meester van 1518, Drieluik met Aanbidding van het Kind; Aanbidding der koningen en Presentatie in de tempel, ca 1510-1530. Collectie Bonnefanten. 

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden