Met behoud van karakter: Collectie Marlies & Jo Eyck in het bonnefanten

Bonnefanten en buitenplaats Kasteel Wijlre presenteren vanaf september 2024 gezamenlijk een uniek en integraal overzicht van de voormalige privé-collectie van het Limburgse verzamelaarsechtpaar Marlies & Jo Eyck.

Opening: 20 september
Te zien: 21 september 2024 t/m 4 mei 2025
Curator: Paula van den Bosch
Aansluitend Bonnefanten Free Friday: gratis voor iedereen, van 20.00-23.00 uur

Bonnefanten en buitenplaats Kasteel Wijlre presenteren vanaf september 2024 gezamenlijk een uniek en integraal overzicht van de voormalige privécollectie van het Limburgse verzamelaarsechtpaar Marlies & Jo Eyck. De tentoonstelling, te zien op deze twee locaties, is een eerbetoon aan onderscheidend particulier verzamelaarschap. Marlies en Jo Eyck waren prominente verzamelaars in Nederland en ze creëerden onbetwist de belangrijkste voormalige privécollectie in Limburg. Het is voor het eerst dat de collectie in zijn volle omvang wordt tentoongesteld. Met behoud van karakter omvat 147 werken van 60 kunstenaars. 

Collectie Eyck

In 2012 wordt een omvangrijke privécollectie hedendaagse kunst aangekocht door het Bonnefanten. De collectie is in de loop van veertig jaar verzameld door het ondernemersechtpaar Marlies en Jo Eyck. Ze omvat onder meer gerenommeerde namen uit de geometrisch-abstracte traditie. De thuisbasis van de collectie is Kasteel Wijlre, het woonverblijf van de Eycks. De aankoop van de verzameling door het Bonnefanten, met belangrijke financiële steun van de Provincie Limburg, maakt het mede mogelijk om dit Zuid-Limburgse buitengoed publiek toegankelijk te houden. Inclusief de fraai aangelegde tuinen, het koetshuis en het tentoonstellingspaviljoen.

Te zien in Bonnefanten

Vanaf 22 september is Met behoud van karakter: Collectie Marlies & Jo Eyck opgesteld in drie clusters verspreid over tien zalen in het Bonnefanten. De eerste twee zalen tonen een groep abstracte sculpturen uit de jaren 1980 en een uitgebreide reeks werken van één kunstenaar: de ‘computerpionier’ Peter Struycken. Daarna geven vijf zalen een beeld van de toenemende veelvormigheid van de collectie vanaf de jaren 1990 met o.a. werken van Carel Visser, Ger van Elk en Guido Geelen. Maar ook Luc Tuymans, Marlene Dumas, Keith Edmier, Jaroslaw Fliciński en Fons Haagmans. De laatste drie zalen, waaronder de monumentale kopzaal, zijn gewijd aan de geometrisch-abstracte werken uit de jaren 1960 en 1970. De schilderijen en werken op papier zijn van internationale allure. Marlies en Jo Eyck vestigden hiermee hun naam in de kunstwereld.

Te zien bij buitenplaats Kasteel Wijlre

Buitenplaats Kasteel Wijlre presenteert vanaf 1 september circa 25 werken in de context waarin deze oorspronkelijk verzameld zijn. De relatie tussen kunst en natuur, die in onderdelen van de verzameling een nadrukkelijke rol speelt, komt hier op vanzelfsprekende manier tot uitdrukking. De kunstwerken van bijvoorbeeld Ad Dekkers en Peter Struycken, die door het echtpaar Eyck verzameld zijn, vinden in Wijlre logische context in de omgeving van permanente, monumentale werken van deze kunstenaars op het terrein. 

Met behoud van karakter: Collectie Marlies & Jo Eyck in het Bonnefanten is mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg.

Noot voor pers:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Nina Keuschnigg via pressoffice@bonnefanten.nl  of +31 (0)6 55 23 27 21.

Header: Michel François, Atelier Pissenlits (Paardenbloemen atelier)(detail), 2001 – 2005, Collectie Bonnefanten, Verworven in 2012,met steun van de Provincie Limburg, uit de Collectie Eyck. Foto: Peter Cox

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden