Laure Prouvost: Deep See Blue Surrounding You / Vois Ce Bleu Profond Te Fondre

Te zien van 14 november 2021 t/m 15 mei 2022

Opening: in aanwezigheid van de kunstenaar, zondag 14 november – start 15:00 uur met performances, vrije toegang op vertoon van een geldige coronapas.

Op 14 november opent in het Bonnefanten een magische solotentoonstelling van de Franse kunstenaar Laure Prouvost (Croix, 1978). Prouvost werd wereldberoemd door haar feeërieke installaties, waarmee ze in 2013 de Turner Prize won. Deep See Blue Surrounding You / Vois Ce Bleu Profond Te Fondre is een tentoonstelling die de bezoeker onderdompelt in een droomwereld waarin hij uitgenodigd wordt om op zoektocht te gaan naar de dingen die ons verbinden, ondanks onze verschillen, ongeacht onze leeftijd, taal of herkomst. Naast het droomachtige van de tentoonstelling is haar werk ook scherp activistisch; emancipatie, globalisatie en klimaatverandering vormen belangrijke thema's in haar oeuvre. Verwacht ruimtes met deels nieuwe, nog nooit eerder vertoonde werken en immersieve installaties, waarbij ze verschillende kunstvormen, zoals geblazen glas, geweven tapijten, epoxy en video, laat samenkomen in haar zoektocht naar een ideaal ‘elders’.

Deep See Blue Surrounding You / Vois Ce Bleu Profond Te Fondre

De tentoonstelling begon als een presentatie op de Biënnale van Venetië (2019) en reisde sindsdien van de blauwe lagune van Venetië naar de idyllische landschappen van Frankrijk en strijkt nu neer in het Bonnefanten. Centraal in de tentoonstelling staat Prouvost' fictieve korte film They Parlaient Idéale. They Parlaient Idéale speelt met drie hoofdthema’s die ook de basis vormen in Deep See Blue Surrounding You / Vois Ce Bleu Profond Te Fondre. Het eerste thema is ‘generaties en identiteiten’. Wat verbindt ons met elkaar of wat scheidt ons van elkaar: de oudste van de jongste, de buurman van de vreemdeling? Ten tweede worden begrippen als ‘ontkoppeling’, ‘onbegrip’ en ‘tegenstrijdigheid’ onderzocht door middel van een verkenning van taal en de toe-eigening of verduistering ervan. Als laatste is er de notie van ‘utopie en surrealisme’, die terugkomt in de vorm van een werkelijkheid ontvluchtende reis, zowel tastbaar als denkbeeldig.

Prouvost focust in het bijzonder op taal, woordspel en vertaling. Zo gaat haar werk vaak over miscommunicatie, omdat het zich spint rond taal in de breedste zin van het woord, waarbij lineaire verhalen en verwachte associaties van woorden, beelden en betekenissen in de war worden geschopt. De tentoonstelling sluit daardoor aan bij het begrip 'vloeibare moderniteit’ (liquid modernity), bedacht door de Poolse socioloog Zygmunt Bauman (Poznan, 1925-Leeds, 2017) om een postmoderne wereld te definiëren beheerst door constante verandering. Sociale constructen (zoals identiteit) hebben niet meer genoeg tijd om zich te vestigen en werken niet meer als referentiekader voor menselijk handelen en levensplannen op lange termijn. Dit zorgt ervoor dat individuen geconfronteerd worden met een reeks uitdagingen die zij nooit eerder zijn tegengekomen.

Laure Prouvost - Bonnefanten

Laure Prouvost ontving o.a. de Max Mara Art Prize for Women (2011) en werd in 2013 bekroond met de prestigieuze Turner Prize. Belangrijke solotentoonstellingen waren onder meer: AM-BIG-YOU-US LEGSICON in MUHKA, Antwerpen (2019); Ring, Sing and Drink for Trespassing in Palais de Tokyo, Parijs (2018); Red Brick Art Museum, Beijing (2016); Haus Der Kunst, München (2015) en New Museum, New York (2014).

Het Bonnefanten kocht naar aanleiding van Prouvosts presentatie tijdens de Biënnale van Venetië al verschillende werken aan, te weten Cooling System 10 (for Global Warming), WE WILL KEEP COOL en Hard Liquidity (Alexandre). Deze werken waren eerder te zien in de collectieopstelling Beating around the bush #6: Scenes from the Anthropocene in het museum.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verscheen al eerder een gelijknamige publicatie Laure Prouvost, Deep See Blue Surrounding You van 272 pagina’s. Uitgever Flammarion/Institut français. Tekst tweetalig Frans / Engels, gepubliceerd in 2019. Te koop in de Bonnefanten museumshop en online. Prijs €45,-. ISBN: 9782081485501.

DOWNLOAD PERSMAP

Noot voor pers: voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Carina De Becker via pressoffice@bonnefanten.nl  of +32 (0)4 73 19 10 61

Hoofdbeeld: Laure Prouvost, film still, HD video, 2019. Courtesy van de kunstenaar, Galerie Nathalie Obadia (Parijs - Brussel), Galerie carlier | gebauer (Berlijn) & Lisson Gallery (Londen - New York)