“Bestaat er zonder toeschouwers eigenlijk wel kunst?”. Deze vraag vormde mede de aanleiding voor een nieuw collectieboek van het Bonnefanten, dat verschijnt ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van het museumgebouw van Aldo Rossi. Als publieke instelling die inclusie hoog in het vaandel heeft staan, wil het Bonnefanten niet alleen een betekenisvolle rol spelen vóór het publiek, maar waar mogelijk ook samen optrekken mét het publiek.

Ooggetuigen is daarom allesbehalve een standaard collectiecatalogus, geen wetenschappelijke publicatie geschreven door de eigen museumstaf, maar een publicatie die het perspectief van ons publiek inbrengt. De publicatie is een verhalenbundel geworden van geïnterviewde bezoekers – jong & oud. Daarbij gaat het zowel om getuigenissen van ‘ingewijden’ als om die van ‘leken.’ Het resultaat is een kleurrijk boekwerk waarin nu eens niet het museum zelf, maar de buitenwereld in al zijn diversiteit qua doelgroepen en stakeholders aan het woord is. Een boek waarin naast 393 kunstwerken ook 73 bezoekers zijn geïnterviewd en in beeld gebracht. Ze vertellen openhartig over hun fascinatie voor specifieke werken uit de collectie van het Bonnefanten.

De publicatie telt 208 pagina’s en is vormgegeven door Annebeth Nies. Drie genodigde schrijvers hebben een essay geschreven, geïnspireerd op een door hen gekozen werk uit de collectie. Zo laat Sarah van Binsbergen (schrijver en journalist, o.a. de Volkskrant en Zuiderlucht) haar licht schijnen op Reclining Artist van Grayson Perry, zoomt Abdelkader Benali (schrijver en performer) in op het schilderij Individualisation van Sidi El Karchi en laat Maria Barnas (schrijver, dichter en beeldend kunstenaar) haar gedachtenstroom los op Mind Study van Mark Manders.
Tevens delen onder andere ook Bisschop Harrie Smeets en Ingrid van Engelshoven (Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) hun passie voor een favoriet werk uit de Bonnefantenverzameling.

Dit verrassende collectieboek Ooggetuigen is mede mogelijk gemaakt dankzij een genereuze bijdrage van de Vereniging Vrienden van het Bonnefanten, en uitgegeven door Bodosz Uitgevers in Maastricht, in opdracht van het Bonnefanten. Het boek is vanaf donderdag 19 november met vier verschillende covers in de Bonnefanten Museumshop en in de online shop verkrijgbaar voor de prijs van €29,95. 

Noot voor pers:
Voor meer informatie, interviewverzoeken en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Esther Wagemans via pressoffice@bonnefanten.nl of +31 (0)6 28 63 42 94

4 covers.png