In Memoriam - Ruud (R.W., Rudy) Beerens

Afgelopen donderdag 13 april overleed de markante kunstenaar en persoon Ruud Beerens. Net een dag voor de door hem nog zorgvuldig voorbereide performance A Message to You Terry Hall in Bonnefanten.

Ruud (R.W., Rudy) Beerens (1950 Weert – 2023 Maastricht) was niet alleen kunstenaar, maar ook performer, verzamelaar, verhalenverteller. Gedurende zijn leven struinde hij vlooienmarkten, kringloopcentra en (souvenirs)winkels af. Er was altijd wel iets wat zijn aandacht trok. En om alles te bewaren en etaleren, kocht hij kastjes om alle voorwerpen in te zetten. Zijn huis was niet alleen zijn atelier, maar werd een schatkamer met verwijzingen naar andere en vervlogen tijden. Met dan ook nog de verzameling analoge fotografie, zelf opgenomen video- en muziekcassettes, vinylplaten, boeken, bootjes en zeepaardjes, kunstwerken, die hij kocht en maakte, dagboeken en tekeningen.

Toepasselijk was dan ook Ruuds laatste solopresentatie in Bonnefanten, de tentoonstelling Tuisreizen. Waar een greep uit zijn privé schatkamer werd getoond en bezoekers werden verrast met een uniek inkijkje in zijn kunstenaarschap.

Vrijdag 14 april jl. is nog een laatste wens in vervulling gaan bij Bonnefanten tijdens Museumnacht Maastricht. Ruud bedacht de performance A Message to You Terry Hall, met een cruciale rol voor zijn oude Ford Capri. Hij mocht de uitvoering zelf niet meer meemaken. In bijzijn van Ruuds familie en vrienden, voerde Chris Ripken postuum het live kunstwerk uit. In de oude Ford Capri van Ruud Beerens is een ode gekerfd aan Terry Hall. Terry Hall was de componist van het nummer A Message to You Rudy (1979) en leadzanger van de Britse skaband The Specials. Vanuit de Ford Capri waren geluidsopnames te horen die Ruud zelf had opgenomen.

En tot 1 maart 2027 is Ruuds neoninstallatie FietsenRudy nog met een selectie andere kunstwerken uit het Bonnefanten en andere Nederlandse musea, in bruikleen aan de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer.

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden