Grayson Perry: We Shall Catch it on the Beaches

Te zien van 27 november 2021 t/m 20 maart 2022

Het Bonnefanten presenteert een ode aan Grayson Perry ter ere van Erasmusprijs 2021
Ter gelegenheid van de uitreiking van de prestigieuze Erasmusprijs 2021 aan de Britse kunstenaar Grayson Perry, brengt het Bonnefanten met de presentatie We Shall Catch it on the Beaches een ode aan deze bijzondere kunstenaar. Werken uit de Bonnefantencollectie worden afgewisseld met werken die ontstonden tijdens de pandemie, en als onderdeel van het tv-programma Grayson’s Art Club. Deze populaire serie, die tijdens de lockdowns heel het Verenigd Koninkrijk aan de tv gekluisterd hield tijdens de lockdowns, toont op unieke wijze de verbindende kracht van kunst.

Grayson Perry terug in het Bonnefanten

Het Bonnefanten heeft een duurzame en warme relatie met Grayson Perry. Velen herinneren zich nog de succesvolle overzichtstentoonstelling Hold Your Beliefs Lightly die het museum in 2016 organiseerde. Sindsdien heeft het Bonnefanten een aantal topwerken van de kunstenaar in de collectie, waaronder het schitterende The Walthamstow Tapestry en The Tomb of the Unknown Craftsman, die permanent op zaal te zien zijn en zich hebben ontpopt als ware publiekslievelingen.

Bonnefanten zet nu met We Shall Catch it on the Beaches Grayson Perry opnieuw in de spotlight. Perry’s topstukken uit de Bonnefantencollectie worden getoond samen met nieuw werk dat ontstond tijdens de pandemie. Deze recente en actuele kunstwerken waren onderdeel van het populaire Britse tv-programma Grayson’s Art Club. Deze televisieserie, die in 2020 en 2021 miljoenen Britten aan de buis gekluisterd hield, maakte Grayson Perry samen met zijn vrouw, psychotherapeut Philippa Perry, voor de Britse zender Channel 4. Het programma werd uitgezonden tijdens de lockdowns in Groot-Brittanië en bood een hoopvolle en verlichtende afwisseling op de constante stroom van beangstigende nieuwsberichten. In Grayson’s Art Club nodigden Grayson en Philippa de kijkers uit om zelf kunst te maken en in te zenden naar het programma. De werken die werden ingezonden, en de vaak ontroerende verhalen erachter, verbinden het publiek met de kunstenaar en met elkaar.

Grayson en zijn vrouw Philippa maakten zelf ook iedere aflevering een werk rondom een thema, zoals thuis, familie of reizen. Overpeinzingen over het kleine, huiselijke leven worden afgewisseld door bespiegelingen over de Brexit en de pandemie. Éen van de nieuwe werken die Grayson Perry zelf maakte, is We Shall Catch it on the Beaches. Een kleurrijke vaas bedekt met visuele bespiegelingen van het Britse volk tijdens de coronapandemie. We zien bekende Britse figuren afgebeeld, zoals Chris Whitty en koningin Elizabeth en het is versierd met zinnen zoals “We’ll meet again”, een belangrijke boodschap van de Koningin aan het land in april 2020 en die vaak herhaald werd tijdens de lockdown. Het is ook een scherpe opname van de sociale hypocrisie, zoals de frase “Fair pay for key workers apart from our cleaner, oh and the nanny” beaamt. De titel verwijst naar een speech tijdens de Tweede Wereldoorlog, We Shall Fight on the Beaches, door Winston Churchill in 1940, en de vorm van de vaas verwijst naar een flagon, een robuuste middeleeuwse kruik die toentertijd veelvuldig in Groot-Brittannië werd gebruikt.

Portrait of Grayson Perry
Foto Chris McAndrew

Erasmusprijs 2021

De Stichting Praemium Erasmianum heeft de Erasmusprijs 2021 toegekend aan Perry. Het thema van de Erasmusprijs is dit jaar ‘De kracht van het beeld in het digitale tijdperk’. ‘In een tijd waarin we overspoeld worden door visuele indrukken heeft Perry een geheel eigen beeldtaal ontwikkeld en laat hij zien dat kunst van iedereen is en geen elitaire aangelegenheid hoeft te zijn. Perry ontvangt de prijs voor de manier waarop hij vraagstukken met betrekking tot schoonheid en traditionele ambachtelijkheid scherp confronteert met actuele sociale en maatschappelijke thema’s’, aldus de Stichting Praemium Erasmianum.

De Erasmusprijs wordt op 16 december 2021 aan Grayson Perry uitgereikt door Zijne Majesteit de Koning.

DOWNLOAD PERSMAP

Noot voor pers: voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Justin Livesey via pressoffice@bonnefanten.nl of +31 (0)6 53 22 68 16

Hoofdbeeld: Grayson Perry, We Shall Catch it on the Beaches (Detail), 2020. keramiek, 60 x 36 cm. © Grayson Perry, Courtesy de kunstenaar en Victoria Miro