Els van der Plas wordt de nieuwe zakelijk directeur van het Bonnefanten

Els van der Plas wordt de nieuwe zakelijk directeur van het Bonnefanten in Maastricht. Nu nog is zij algemeen directeur van Nationale Opera & Ballet Amsterdam. Artistiek directeur Stijn Huijts kent Van der Plas al jaren als een inspirerende en gedreven professional in de culturele wereld: 'Ik had niet durven dromen dat wij ooit nog eens collega’s zouden worden. Ik kan dan ook niet wachten om met Els aan de slag te gaan en samen de schouders te zetten onder een mooie toekomst voor het Bonnefanten'.

Van der Plas (Leiden, 1960) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en was achtereenvolgens oprichter en directeur van de Gate Foundation (1987-1997), eerste directeur van het Prins Claus Fonds (1997-2010) en directeur van Nederlands Instituut voor Design en Mode Premsela (2011-2012), voordat zij in 2012 algemeen directeur werd van Nationale Opera & Ballet. Bij Nationale Opera & Ballet kijkt Van der Plas terug ‘op een prachtige tijd in een prachtig huis voor opera en ballet van absolute topkwaliteit’.
Haar kernopdracht bestond uit de fusie van Het Nationale Ballet met De Nederlandse Opera en Het Muziektheater Amsterdam en uit het succesvol initiëren van diverse activiteiten in verband hiermee. Haar overstap naar de museale kunstwereld komt niet als een verrassing. Nu haar kernopdracht is afgerond wilde ze graag een nieuwe uitdaging in de museale wereld. Met haar achtergrond in de beeldende kunst en jarenlange ervaring in de culturele wereld ziet ze volop mogelijkheden om haar talent voor het Bonnefanten in te zetten.

Met haar rol bij het Bonnefanten komt voor Van der Plas een grote wens in haar loopbaan uit: ‘Werken voor een kunstmuseum is al jaren een wens; beeldende kunst is mijn liefde en vakgebied. Het Bonnefanten is een museum dat staat voor topkwaliteit, durf, vernieuwing en diversiteit. Ik volg het al vele jaren en ik heb al lange tijd een enorme bewondering voor het internationale en inclusieve beleid dat Stijn Huijts hiermee voert. Het is bijzonder dat dit museum zo diepgeworteld is in Maastricht en de regio maar ook uitblinkt in zijn internationale exposure. Ik kijk er dan ook naar uit om samen met Stijn Huijts het Bonnefanten nog meer op de nationale en internationale kaart te zetten’.

Voorzitter Petra Stienen van de raad van toezicht van het Bonnefanten is verguld met de benoeming van Van der Plas: ‘Els van der Plas staat voor een goed zakelijk beleid en zal daarmee zeker bijdragen aan een stevige positionering van het museum digitaal, lokaal, nationaal én internationaal. Ik verwacht  dat haar ondernemingszin zal zorgen voor meer bezoekers en draagvlak en voor meer financiële steun van particulieren en fondsen vanuit binnen- en buitenland’.

Van der Plas begint 1 november bij het Bonnefanten. Zij volgt Sandra Holtjer op, die per 1 juni jl. bestuurder is geworden bij Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO).

Els van der Plas. Foto: Sebastien Galtier

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden