Digitale reproducties in musea; de toekomst?

Bonnefanten laat de bezoekers meedenken over de rol van digitale reproducties in musea. Met een presentatie en een panelgesprek wordt stilgestaan bij de kansen van digitale reproductietechnieken voor museum en publiek. Hoe beïnvloeden deze haarscherpe digitale kopieën de kunstbeleving in musea?

Oude kunst in de toekomst?

Voor het eerst kunnen in Bonnefanten schilderijen uit de collectie oude kunst op zaal vergeleken worden met digitale versies. Het Italiaanse bedrijf Cinello levert voor Pixel Perfect? twee DAW®-versies van oude meesters aan. Met deze Digital Artworks-techniek worden kunstwerken op een hoge resolutie 4k monitor in een gelimiteerde oplage gereproduceerd. Ze hebben de originele afmetingen en een identieke kopie van de lijst van het schilderij. Digitale reproducties worden nu nog maar zelden ingezet in musea, maar bieden kansen voor de toekomst. Ze kunnen een alternatief zijn als een museum topkunstwerken wil tonen maar torenhoge transportkosten van de kwetsbare werken wil vermijden.

Pixel Perfect? is te zien van 2 tot en met 19 maart.

Panelgesprek – 9 maart

De actuele discussie die wordt belicht in Pixel Perfect? krijgt verdieping in het panelgesprek op zaterdagmiddag 9 maart in het auditorium van Bonnefanten. Internationale experts gaan met elkaar in debat: Mario Cristiani, ere-voorzitter van Save The artistic Heritage, James Bradburne, voormalig directeur Pinacoteca di Brera en Palazzo Strozzi, Milaan, Giacomo Nicolella Maschietti, journalist en kunstexpert, Micha Leeflang, zelfstandig kunsthistoricus en conservator Kasteel Huis Bergh en Till-Holger Borchert, directeur van het Suermondt Ludwig Aken.

Zien ze problemen of mogelijkheden in digitale reproducties en welke dan? Welke rol zou een digitale reproductie kunnen spelen in musea? Aansluitend wordt een bezoek gebracht aan Pixel Perfect?.

Met dank aan: Cinello

Noot voor pers:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met
Kris Németh via pressoffice@bonnefanten.nl of +31 (0)6 27364802

Header: Pieter Brueghel de Jonge (werkplaats), Winterlandschap met vogelval, 1631. Collectie Bonnefanten, verworven met steun van de Vereniging Rembrandt.

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden