Bonnefanten viert Keti Koti op 1 juli – Free Heri Heri For All

Op 1 juli 2023 vieren en herdenken we met Keti Koti de werkelijke afschaffing van de Trans-Atlantische slavernij. Dit jaar is het 150 jaar geleden.

Op 1 juli 2023 vieren en herdenken we met Keti Koti de werkelijke afschaffing van de Trans-Atlantische slavernij. Dit jaar is het 150 jaar geleden. Keti Koti betekent ‘Verbroken Ketenen’. Het symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 (werkelijk vanaf 1873) in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen, en daarmee de afsluiting van een zwarte periode in de Nederlandse geschiedenis.

Free Heri Heri 
In samenwerking met Creatief productiebureau KIP Republic organiseert Bonnefanten op deze dag Free Heri Heri For All (Free Heri Heri). Ter nagedachtenis aan het slavernijverleden en om het verleden te verbinden met het heden, wordt gezamenlijk en gratis het Surinaamse gerecht Heri Heri gegeten. Samen beogen we hiermee mensen onderling te verenigen en de herdenking inclusief en toegankelijk te maken. Tevens biedt het samen eten kans op dialoog en uitwisseling omtrent de betekenis van de dag en het delen van kennis over onze gedeelde koloniale geschiedenis. Iedereen is dan ook van harte welkom. 
 
Athos 
Athos Eet-Maakt-Doet maakt voor deze dag 200 maaltijden Heri Heri. Heri Heri is een Surinaams gerecht dat is ontstaan uit wat er op de plantage overbleef en werd verbouwd en gegeten door de tot slaaf gemaakte voorouders. Het gerecht zoals wij dat nu kennen bestaat uit gekookte zoete aardappel, cassave, gele en groene banaan, gezoute vis (bakkeljauw), een ei en garnering.

Keti Koti/Kibra Kadena Comité  
Keti Koti/Kibra Kadena Comité Limburg verzorgt het programma voor deze herdenking en viering. Het collectief, bestaande uit Nederlanders met roots uit voornamelijk Suriname en Curaçao, voorziet deze bijeenkomst van traditionele muziek, dans en voordrachten in de vorm van spoken word.  

Praktische informatie

Datum: zaterdag 1 juli 2023  
 
Tijd: 12:00 - 15:00 uur, vrije inloop 
 
Locatie: Bonnefanten, museumcafé Ipanema (terras).  
 
Toegang: deelname en maaltijd is gratis

 
*Het Heri Heri gerecht is niet vegetarisch. Het gerecht kan voor vegetariërs geserveerd worden zonder gezoute vis (bakkeljauw).

** Een gerecht reserveren is niet mogelijk

Keti Koti - Free Heri Heri For All 2023 is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Maastricht.  

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden