Bonnefanten presenteert Stained Stories van patricia kaersenhout op Pinkpop

Op 16, 17 en 18 juni is het Bonnefanten voor de achtste keer aanwezig op het Pinkpop festival. In een spectaculair nieuw pop-up paviljoen presenteert Bonnefanten op Pinkpop de indrukwekkende installatie Stained Stories van patricia kaersenhout (1966, Den Helder).

kaersenhout wordt gezien als een van de belangrijkste Europese kunstenaars van de 21e eeuw. Ze onderzoekt de Afrikaanse Diaspora: de verspreiding van Afrikaanse mensen over de hele wereld, veelal door toedoen van mensenhandel en slavernij. Dit relateert ze onder andere aan feminisme, seksualiteit en racisme. In haar werk toont ze aan hoe eeuwenoude gebeurtenissen nog steeds invloed hebben op onze hedendaagse samenleving en cultuur. Op Pinkpop toont ze gloednieuw werk.

Stained Stories

In de presentatie Stained Stories zijn twee monumentale wandtapijten getiteld Of Palimpsests & Erasure (2023) met daarop tekeningen van de 18e-eeuwse wetenschapper en kunstenaar Maria Sibylla Merian te zien. Zij reisde in de 18e eeuw met haar dochter naar Suriname om daar de natuur vast te leggen in woord en beeld. Haar boeken waren meteen een succes, en al tijdens haar leven werd ze een beroemd wetenschapper en kunstenaar. Sindsdien wordt ze gezien als een feministisch icoon, die staat voor de vrijheid en gelijkwaardigheid van de vrouw.

Maar een belangrijk deel van het verhaal wordt meestal niet verteld. Merian deed haar heroïsche werk niet alleen. Ze hield meerdere tot slaaf gemaakte vrouwen, die gedwongen werden haar te helpen met het verzamelen van flora en fauna, en hun kennis van het land aan haar doorgaven. Deze vrouwen leefden niet alleen in onmenselijke omstandigheden, maar zijn ook nooit als coauteurs in het boek opgenomen. Langzaam zijn ze uit de geschiedenis verdwenen.

Met dit werk breekt kaersenhout de geschiedenis open en geeft de door Merian tot slaaf gemaakte vrouwen hun rechtmatige plaats in de geschiedenis terug. En stelt zo het beeld bij dat Nederland van Merian heeft.

Na Pinkpop zijn de wandtapijten uit Stained Stories te bewonderen in de grote overzichtstentoonstelling Visions of Possibilities van kaersenhout in het Bonnefanten.

Joseph Bologne Chevalier de Saint-George

In de ruimte speelt muziek van Joseph Bologne Chevalier. Hij staat bekend als de Zwarte Mozart. Eigenlijk moet Mozart bekend staan als de Witte Bologne Chevalier. Bologne Chevalier is namelijk net iets ouder, en is een grote inspiratiebron voor Mozart geweest. Maar in tegenstelling tot Mozart, is Bologne Chevalier een man van kleur.
 
Hij wordt geboren in 1745 te Guadeloupe en is het kind van een Witte, Franse slavenhouder en een Zwarte tot slaaf gemaakte vrouw. Hij wordt door zijn vader naar Frankrijk gestuurd om daar een goede educatie te ontvangen. Daar ontpopt hij zich als virtuoos muzikant. Hij speelt viool, dirigeert orkesten en componeert zijn eigen stukken. Bologne Chevalier heeft veel succes en is geliefd in de adellijke kringen. Toch blijft heftig racisme hem achtervolgen. Hij krijgt door zijn huidskleur verschillende belangrijke banen niet.

In de Franse Revolutie vecht Bologne Chevalier mee met de revolutionairen. De revolutionairen zeggen immers dat iedereen gelijkwaardig zal worden in de nieuwe samenleving. Maar na de burgeroorlog worden alle zwarte soldaten gevangengenomen en tot slaaf gemaakt. Omwille van zijn grote rol in de revolutie, wordt Bologne Chevalier na een jaar vrijgelaten. Bologne Chevalier is bedrogen, hij zal nooit gelijkwaardig worden behandeld. Hij sterft in 1799, arm en alleen. Twee jaar na zijn dood staat Napoleon officieel opnieuw slavernij toe in het Franse koninkrijk.Stained Stories op Pinkpop

Stained Stories is dagelijks te zien in het Bonnefanten Pinkpop- up museum en gratis toegankelijk voor iedereen. YOUNG OFFICE, de jongerenafdeling van Bonnefanten, heeft er alle dagen een eigen YO-programma voor jong en oud. Tijdens Pinkpop krijgt elke 50ste bezoeker van het Bonnefanten Pinkpop-up museum een gratis en uniek Bonnefanten T-shirt.
Op vertoon van het Pinkpop polsbandje kan de festivalbezoeker nog de hele zomer en tot en met 3 september 2023 eenmalig gratis het Bonnefanten in Maastricht bezoeken.

patricia kaersenhout en
Bonnefanten

patricia kaersenhout was in 2020-2021 met het werk The Soul of Salt onderdeel van de groepstentoonstelling SAY IT LOUD. En nu in 2023, heeft ze in Bonnefanten haar eerste grote Nederlandse overzichtstentoonstelling Visions of Possibilities; een spraakmakende en overweldigende presentatie met bestaand en recent werk. En is kaersenhout met een unieke en nieuwe installatie op festival Pinkpop te zien. Inmiddels heeft het Bonnefanten twee kunstwerken van kaersenhout in de collectie opgenomen.

De keuze voor deze presentatie past binnen het beleid van Bonnefanten dat gericht is op het bevorderen van diversiteit en meerstemmigheid in de museumpraktijk, onderwerpen die voor alle generaties en op alle niveaus in de samenleving actualiteitswaarde hebben.

Noot voor pers:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Esther Wagemans via pressoffice@bonnefanten.nl of +31 (0)6 28634294.

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden